Cestitka_Uskrs

Ivica Maštruko: “Crkva se zalaže za cijepljenje, a vjernici ni inače ne slušaju biskupe”

Sociolog i diplomat Ivica Maštruko govorio je u Novom danu o kampanji protiv Covid potvrda i prosvjedima pred hrvatskim bolnicama nakon uvođenja obveznih Covid potvrda u zdravstvu.

Što se tiče prosvjeda pred bolnicama, Maštruko kaže da postoji sociološko objašnjenje.

“Postoji otpor među zdravstvenim radnicima, on nije velik i odgovara protestnoj strukturi koja je uobičajena u društvu. Nije to ništa neuobičajeno”, kaže.

O tome koja je poveznica između naizgled potpuno različitih profila prosvjednika kaže: “Antivakserstvo ujedinjuje i jedne i druge. Svećenik je poseban slučaj, treba imati na umu da se Katolička Crkva uvijek bavila politikom, od opata i biskupa koji su nosili mačeve, posvećenja oružja, a i u zadnjem ratu smo vidjeli svećenike s pištoljima. Katolička Crkva se i inače bavi demografskom politikom, ovo je dio programa zdravstvene politike Katoličke Crkve. Samo što u ovom slučaju, hijerarhija ima nešto drugačiji stav od svećenika koji je bio tamo. Od njega se, po običaju Crkve, ograđuje, ali ga se ne izbacuje. I to je u skladu s uobičajenim postupanjima Crkve”, kaže i dodajući da su samo u Italiji bili izopćeni iz Crkve svi oni koji su glasali za komuniste.

Na pitanje o pravilima reda kojemu taj svećenik pripada ili pravilima Crkve o tome što treba učiniti u ovakvim slučajevima, Maštruko kaže da postoje temeljna pravila kršćanstva, da to spada u neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje.

“Nije u pitanju samo svećenik, nego i svi koji su bili prisutni, a deklariraju se katolicima i kršćanima. To je jedno farizejsko ponašanje, unutar svih religijskih sistema pa i Katoličke Crkve. Družba Isusova čiji je pripadnik se ogradila od njegovog istupa i rekla da to nisu stavovi Družbe. I papa je isusovac, iako se i on sam izrazito bavi politikom. Funkcija pape je izrazito politička. On u zadnje vrijeme govori o gospodarskog politici, ali i to je politika. Družba će se ograđivati od istupa patera Kneževića, ali on neće biti sankcioniran. Radi se o farizejskom ponašanju unutar Katoličke Crkve, koja je jest politička institucija. Meni ne smeta što je on sudjelovao u tome, ali treba prestati biti licemjeran i reći: Da, mi smo politička institucija i treba naše djelovanje suditi po političkim kriterijima”, govori Maštruko.

Što se tiče stava Crkve o cijepljenju u Hrvatskoj, kaže da je “sasvim sigurno stav, počevši od pape, da se zalaže”.

“Uputstva koja imaju za održavanje misa, okupljanja, od pape pa naniže, taj pristup je sasvim u znaku podrške svim postupcima koje provode vlade, pa i vakcinaciju. Preporučuju je i sami se ponašaju sukladno pravilima državnih vlasti kad je u pitanju pandemija””, kaže Maštruko.

“Inače uputstva biskupa ne izazivaju nikakve posljedice ni u drugim slučajevima i prigodama, počevši od kontinuiranih zahtjeva za kršćanskim ponašanjem. Vidimo da se vjernici ne ponašaju u skladu s pozivima hijerarhije. Sigurno je da unutar Katoličke Crkve postoji određeni stav koji je vezan za potrebu cijepljenja i da tu posebnih istupa unutar hijerarhije nema. Među vjernicima, uvijek ovisi o njihovoj savjesti”, odgovorio je Maštruko na pitanje bi li jasan stav Crkve pomogao povećanju zainteresiranih za cijepljenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...