Kao gradonačelnik surađivao s tvrtkom u kojoj je danas ravnatelj: “Ne planiram podnijeti ostavku, svoj posao obavljam savjesno”

U središtu pozornosti medija i javnosti našao se bivši prvi čovjek Ravnih kotara. Branko Kutija čak dva desetljeća obnašao je dužnost gradonačelnika Benkovca, a bio je i saborski zastupnik iz redova zadarskog HDZ-a.

Njegovo ime unazad nekoliko godina nije bilo toliko prisutno u medijskom prostiru, no danas zbog afere zapošljavanja u županijskoj firmi puni stupce portala.

Prema najnovijim saznanjima, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru provodi izvide nad Brankom Kutijom koji je nezakonito zaposlen u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije. Naime, pravomoćno je utvrđeno je kako je Kutija zapošljavanjem u ŽUC-u prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Unutar godine dana od silaska s gradonačelničke dužnosti nije smio dobiti posao u tvrtki koja je za njegova mandata bila u poslovnom odnosu s Gradom Benkovcem.

Planira li nakon svega podnijeti ostavku, upitali smo samog Kutiju.

Ne postoji nijedan razlog radi kojega bi ja trebao podnijeti ostavku, dapače, svoj posao obavljam savjesno, a tako ću činiti i dalje, a moje imenovanje na mjesto ravnatelja nikada nije bilo sporno, niti je predmet bilo kojega sudskog postupka. Time želim demantirati natpise u nekim medijima koji tvrde da je Upravni sud tobože odlučivao o zakonitosti mog imenovanja na dužnost ravnatelja Županijske lučke uprave. Takvi natpisi naprosto nisu istiniti. Istina je da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na temelju anonimne prijave dana 5. travnja 2019. godine donijelo Odluku kojom je konstatirano da sam počinio povredu odredbe č1. 20. st. 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja povreda proizlazi iz stupanja u radni odnos u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije prije proteka roka od godine dana od dana prestanka obnašanja navedene dužnosti, a bez prethodne suglasnosti Povjerenstva, jer da je Grad Benkovac za vrijeme mandata dužnosnika stupao u poslovne odnose sa Županijskom upravom za ceste Zadarske županije, kaže Kutija i pojašnjava kakve je to poslove Grad Benkovac, u vrijeme njegovog gradonačelničkog mandata, odrađivao sa Županijskom upravom za ceste.

Ti poslovni odnosi na koje se poziva Povjerenstvo odnose se na sufinanciranje troškova geodetske izmjere trase lokalnih i nerazvrstanih cesta na području grada Benkovca. Uknjižba predmetnih cesta bila je moja zakonska obveza kao gradonačelnika, ali i preduvjet za povlačenje sredstava iz Europskih fondova. Navedenu odluku sam sam osporavao pred Upravnim sudom, jer sam smatrao da nije osnovana i to iz sljedećih razloga: Grad Benkovac nikada nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu s Županijskom upravom za ceste Zadarske županije, osim što su zajednički sufinancirane geodetske izmjere lokalnih i nerazvrstanih cesta, jer prema Zakonu o cestama, jedinica lokalne samouprave nadležna je za nerazvrstane ceste, dok je Županijska uprava za ceste nadležna za županijske i lokalne ceste. Takav pravni odnos nisam smatrao stupanjem u poslovne odnose i zato nisam smatrao da sam počinio povredu iz čl. 20. st. 1. ZSSI. Osim toga, radi se o poslovima u javnom interesu te institucijama koje su obje državne institucije čije je djelovanje u sferi javnog interesa, pojašnjava Kutija i otkriva kako je njegova tužba odbijena te je odluka postala pravomoćna.

Međutim, ja se i dalje ne slažem sa logikom te Odluke. Pravomoćnost odluke kojom je odbijena moja Upravna tužba na nikoji način ne utječe na moje imenovanje na dužnost ravnatelja ŽUC-a niti je prema meni izrečena bilo kakva sankcija. To su činjenice koje možete provjeriti kod za odlučivanje o sukobu interesa, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...