Marijan je pomogao prosjaku iz Gračaca koji je završio na sudu: “Nisam dobio 8 plaća, a on odgovara zbog 60 kuna”

Jedna od priča koja je silno uzbudila javnost je i kažnjavanje prosjaka Rajka iz Gračaca. Rajko je prosio po kućama skupio 60 kuna a onda ga je uhvatila policija a Općinski sud u Gospiću mu je hitro presudio da mora vratiti utržak i osudio ga na 15 dana zatvora uvjetno.

To je odmah izazvalo podsmijeh prema pravosuđu kojem inače trebaju desetljeća da presude nekom tajkunu a evo jednom prosjaku presude u par dana. Međutim riječ je o prekršajnom postupku koji kao i u slučaju prometnih kazni može početi i završiti u roku jednog dana pa to i  nije baš tako veliko čudo. Veće je čudo da kod nas ima manje prosjaka nego u mnogim drugim zemljama Europske unije, ne zato što kod nas nema prosjaka nego zato jer i prosjaci idu trbuhom za kruhom.

Kriv je jer je išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da novac treba za hranu.

Od Ljubice je dobio 10 kuna, od Marijana 30, a Pere 20. Dakle, Rajko se odao prosjačenju. Zaključio je tako sudac.

Evo spomenutih Marijana i Pere kojima je prosjak prije mjesec dana pokucao na vrata, a oni su mu i pomogli.

“Kada dođe prosjak na vrata – nemoj ga odbiti i ja ga nisam odbio, ako opet dođe neko drugi, dat ću mu”, kaže Marjan Tomić iz Gračaca za RTL.

“Meni nikad nije žao 20 kuna, ja mnogo puta dođem u trgovinama i ja vidim da se jadna baka muči, ja kažem evo baki, dati od mene”, dodaje Pero Bagavac.

“On odgovara za 60 kuna… Pa ja nisam dobio 8 plaća u Hidri, nisu mi nikad dali, nitko me ne tuži, nit’ sam ja koga”, kaže Tomić.

Osuđeni 53-godišnji Rajko je iz sela pokraj Knina u kojem nema baš ničega osim sedmero stanovnika. Ostao je bez 60 kuna koje je isprosio, a dobio je uvjetnu kaznu zatvora od 15 dana. Zakon je jasan – prosjačenje je zabranjeno pa ih policija mora privesti.

“Ona se dovede u službene prostorije, nad njom se provede kriminalističko istraživanje”, govori glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Prosjaci mogu dobiti novčanu kaznu do 800 kuna ili 30 dana zatvora. Ali unatoč tome brojni su na ulici jer izlaza nemaju. U centru Zagreba na 200 metara sreli smo četvero prosjaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...