Na zadarskim cestama u rujnu poginulo pet osoba; “Veliki broj vozača ne koristi sigurnosni pojas”

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u mjesecu rujnu 2021. godine na području ove PU zadarske  evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 139 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U 25 evidentiranih prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, 16 osoba zadobilo je teške i 25 osoba lake tjelesne ozljede. U 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 5 osoba je smrtno stradalo (3 osobe na području Paga i 2 osobe na području Zadra).

Iz navedenih statističkih podataka razvidno je da veliki broj vozača i putnika u vozilima ne koriste sigurnosni pojas što je u neposrednoj vezi s brojem teško ili smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća i direktno utječe na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

Iz PU zadarske pozivaju vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima te ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

“Policija će i dalje pojačano provoditi nadzor vozila i vozača s naglaskom na procesuiranje prekršaja iz kategorije tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i distrakcija vozača (nepropisna uporaba mobitela i drugih uređaja).

U cilju postizanja veće razine sigurnosti cestovnog prometa policija će u pojačanim nadzorima maksimalno angažirati raspoloživi broj policijski službenika i tehnike na provođenju sveobuhvatnih preventivno-represivnih mjera i radnji prema vozačima i drugim sudionicima u prometu, što će se prvenstveno odnositi na kasno-popodnevne i noćne sate te u dane vikenda”, poručuju iz ove policijske uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...