PROPOZNAJETE LI UOPĆE GRAD?! Pogledajte kako će izgledati Pula, Split i Zadar ako ne zaustavimo klimatske promjene

Organizacija Climate Central, koja okuplja klimatske znanstvenike i novinare, objavila je rezultate svojeg istraživanja u kojem su analizirali kako će klimatske promjene, točnije podizanje razine svjetskih mora, utjecati na priobalne gradove diljem svijeta. Analiza je obuhvatila 50 gradova, među kojima su se našla i tri hrvatska grada – Pula, Split i Zadar.

Uz pomoć Googleovih satelitskih snimaka i svojih modela pokazali su kako će svi ovi gradovi izgledati ako se globalno zatopljenje nastavi prema za sada izračunatim scenarijima, i ako ne ugrade do sada nevišene mjere zaštite od povećanja razine mora. U računalnim simulacijama pokazalo se da bi brojni gradovi mogli izgubiti svoja središta, naseljena područja bit će poplavljena, a stanovništvo vjerojatno raseljeno, piše Bug.

Kako velik dio svjetskog stanovništva živi na obalama, povišenje razine mora zahvatit će oko 10% svjetske populacije (800 milijuna ljudi) ako se globalna temperatura povisi za 3%. K tome, mnoge otočke nacije bit će potpuno izbrisane. Kako bi dočarali zapanjujuće promjene kakve očekuju obalne gradove, na svojim je stranicama Climate Central objavio niz usporedbi koje prikazuju te gradove danas, i u budućnosti, uz različite scenarije porasta globalne temperature (od 1,5°C pa sve do katastrofalna 4°C).

Potopljena hrvatska obala 2050.?

Ispod ovog teksta prenosimo interaktivne prikaze za analizirane hrvatske gradove. Na njima vidimo središte Pule u blizini Arene, Dioklecijanovu palaču u Splitu te Kneževu palaču na zadarskom poluotoku. Pomicanjem klizača po slikama možete vidjeti projicirano stanje u slučaju da globalno zatopljenje zaustavimo na 1,5°C višoj temperaturi od predindustrijskog prosjeka, u usporedbi s onim što bi uslijedilo ako ono dođe do 3°C.

Jadransko more bi u tom slučaju poprilično prodrlo u ove gradove, a to još uvijek nije najgori scenarij. Za slučaj da se Zemlja zagrije za 4°C, Dioklecijanova palača i središta Zadra i Pule postali bi ogromni bazeni. Vizualizacije za ostale svjetske gradove i detaljnije scenarije možete potražiti na ovom mjestu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...