Prvi epidemiolog Hrvatske: “Pitanje je hoće li epidemija ikad završiti, propustili smo povijesnu priliku da postignemo kolektivni imunitet”

Predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske dr. Miroslav Venus za Dnevnik Nove TV razgovarao je o tome koliko je pandemija utjecala na liječenje kroničnih bolesnika.

Upitan ima li opravdanja za više od 20 posto zdravstvenih djelatnika koji se još uvijek nisu cijepili Venus kaže: “Kratko i jasno – nema”.

“Volim se ograditi pritom kad kažem da nema opravdanja, ne mislim na one osobe koje iz opravdanih medicinskih razloga imaju određenu kontraindikaciju pa se zbog toga ne mogu cijepiti.

Mi svi ostali, a to znaju svi zdravstveni djelatnici, trebamo se cijepiti kako bi zaštitili osobe koje bi se cijepile, ali ne mogu iz medicinskih razloga.

Pozivam sve zdravstvene djelatnike, ali i nezdravstvene koje rade u socijali i slično, da se cijepe jer boljeg i kvalitetnijeg oruđa – nemamo”, poručio je Venus.

Hoće li kraj pandemije ikada doći?

Na pitanje ima li saznanja kad bi pandemija mogla završiti, Venus kaže da ima puno stručnjaka koji to matematički predviđaju.

“Matematika je jedno, život je drugo. Recimo, kad bi se ljudi u što većem broju odazvali da se procijepe i kad bi visoku razinu procijepljenosti postigli što prije da ne damo virusu mogućnost nastajanja novih sojeva, mislim da bi uz jedan dio procijepljenih i dio prokuženih, koji su preboljeli, možda bi se na proljeće mogli nadati da će doći kraj na određeni način.

Kraj u punom smislu – teško je reći hoće li ikada doći. Moramo nastaviti suživot s virusom, ne možemo više, nažalost, ići na ‘zero COVID’ scenarij jer smo propustili povijesnu priliku da u kraćem vremenskom razdoblju dostignemo visoke cijepne obuhvate i da postignemo kolektivni imunitet”, objasnio je Venus.

O trećoj dozi

Uvjeren je da slijedi procjepljivanje i trećom dozom cjepiva.

“Ja se iskreno nadam da će stići booster koji bi prvo trebao ići za imunokompromitirane i sve one koji imaju neke kronične bolesti. Tu smo i mi, zdravstveni djelatnici, posebno oni na prvoj crti koji dolaze u kontakt s pacijentima.

Ali se iskreno nadam da će što prije doći i novo, redizajnirano cjepivo, koje će u sebi sadržavati antigene predominantnih sojeva SARS CoV-2 virusa, nešto slično kao što se svake sezone cijepimo protiv gripe, s cjepivom koje je aktualno za tu sezonu.

Booster doza je u svakom slučaju poželjna”, zaključio je Venus u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...