Rozalinda Banić iz Kraja predstavljala našu županiju na Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Povodom svjetskog Dana seoske žene koji se diljem svijeta obilježava 15. listopada, ovu subotu, 2. listopada u Pitomači održan je 21.  Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, prenosi Ministarstvo poljoprivrede. Zadarsku županiju je ove godine predstavljala Rozalinda Banić iz Kraja, nositeljica certifikata za ekološku poljoprivrednu proizvodnju i vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Rozalinda se bavi maslinarstvom, vinogradarstvom i uzgojem raznih poljoprivrednih kultura, sakuplja ljekovito i aromatično bilje. Uz formalno ugostiteljsko obrazovanje, završila je nekoliko tečajeva i škola, a u sklopu OPG-a bavi se iznajmljivanjem apartmana i robinzonskim turizmom, piše Otok Pašman.

Prema pravilima Izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.

Izboru je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je ovom prilikom uručila nagrade te održala prigodni govor.

– Čestitam od srca pobjednicama i svim sudionicama ovog izbora koje su također, zahvaljujući važnoj ulozi koju imaju u društvu, pobjednice. Naime, svaka od ovih žena kontinuirano, požrtvovno i predano radi te unapređuje i uljepšava život na hrvatskom selu. U Ministarstvu prepoznajemo njihov značaj, zbog čega Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima. Obaveza kao ministrice i veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati ovakve izbore i stvarati prilike i prostor ovim iznimnim ženama da se predstave u punom sjaju te ćemo nastaviti svesrdno davati svoju podršku, rekla je ministrica te istaknula podatak kako je udio žena nositelja OPG-a u RH porastao s 13 %, koliko je bio evidentiran u razdoblju 2009. – 2011. godine, na 30 % u 2020. godini.

Rozalindu Banić, vlasnicu OPG-a Lanđin i dobitnicu niza oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod, nominirala je Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...