NOVA ODLUKA O MASKAMA Obavezne u uredima i na otvorenom ako se ne može osigurati distanca!

Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je nužnu epidemiološku mjeru obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svrhu zaštite pučanstva od covida-19.

Odluka stupa na snagu 30. rujna, a primjenjuje se do 15. listopada 2021.

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos, prenosi N1.

Tko treba nositi masku?

zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene. Vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu. Zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama te zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.

Također, gosti u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke, zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije te zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

Masku trebaju nositi i zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra, vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru i gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima.

Ona je obavezna i za posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, osobe koje na to obveže njihov poslodavac, osobe na otvorenim prostorima u okolnostima kada nije moguće održavati fizički razmak između osoba i u drugim prostorima ili okolnostima kada nije moguće osigurati da u prostor ulaze samo osobe koje posjeduju digitalnu COVID potvrdu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...