Slučaj teško bolesne djevojčice iz Zadra; Fina: “Nismo sjeli na invalidninu obitelji Kajtazi, zaštitili smo je”

Nakon objave medija da je Fina sjela na račun obitelji Kajtazi, reagirali su iz Financijske agencije tvrdeći da se radi o pogrešnim informacijama:

“Sam naslov članka i rečenica u tekstu „Fina je sjela na invalidninu koju dobivaju za dijete” je u potpunosti pogrešna informacija, s obzirom na činjenicu da je upravo zahvaljujući Fininoj brzoj reakciji, te unatoč pogrešno uplaćenim sredstvima na blokirani račun, obitelji Kajtazi isti dan omogućeno raspolaganje tim novčanim sredstvima koja su Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima izuzeta iz ovrhe.

Čim je gospođa Kajtazi obavijestila Finu da su sredstva uplaćena na blokirani račun, Fina ih je u najkraćem mogućem roku prebacila na zaštićeni račun i time su postala dostupna obitelji Kajtazi za korištenje. Ni izjava gđe Kajtazi koju citirate: „Sad smo to nekako pokušali zaštititi” nije u potpunosti točna, jer nije riječ ni o kakvom „pokušaju” nego o otvaranju zaštićenog računa na kojeg se mogu i moraju uplaćivati sredstva izuzeta od ovrhe.

Fina nema uvid niti saznanja je li ovršeniku, kada i po kojoj osnovi, uplaćen neki iznos na račun, već je, sukladno Zakonu i pripadajućim podzakonskim aktima, ovršenik dužan obavijestiti Finu o uplatama primanja i naknada izuzetih od ovrhe. No, imajući u vidu činjenicu da ovršenici često nisu dovoljno informirani, odnosno ne ispoštuju zakonom propisani postupak, Fina im ipak omogućava da čak i u slučaju nepostupanja prema Zakonu, dođu do svojih sredstava. Ako se ovršenik sam javi Fini, kao u slučaju obitelji Kajtazi, odnosno ako banka primijeti da se radi o uplati koja je izuzeta od ovrhe, tada Fina izdaje nalog za otvaranje zaštićenog računa i u suradnji s bankom ovršenika daje nalog da se na zaštićeni račun prenesu sredstva koja su uplaćena na blokirani račun.

Mnogo je sličnih primjera Finine intervencije bilo nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, kada je Fina uputila apel bankama da svim klijentima iz stradalih područja koji imaju blokirane račune, omoguće korištenje novčanih sredstava koja su uplaćena kao pomoć u saniranju štete od posljedica potresa.

Stoga, s ciljem ispravnog informiranja javnosti i izbjegavanja ponavljanja slučaja obitelji Kajtazi, pozivamo ovršenike da se, u ovakvim i sličnim situacijama, obrate Fini koja će u svakom slučaju dati informacije o daljnjem postupanju, a ako je moguće, u suradnji s bankom ovršenika odnosno eventualno i ovrhovoditeljem, pomoći kako bi se sredstva koristila upravo za onu namjenu za koju su i uplaćena, stoji u reagiranju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...