Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović: “Povici s tribina su proizvodi ružne prošlosti koju želimo zaboraviti”

Nakon novčane kazne koju je dobio KK Zadar zbog sramotnih skandiranja sa jednog dijela tribine dvorane Krešimir Ćosić na utakmici prvog kola ABA lige protiv beogradskog Partizana, nazvali smo sportskog direktora regionalne lige , nekadašnjeg međunarodnog i euroligaškog košarkaškog suca iz Novog Sada, Miliju Vojinovića, koji se vrlo rado odazvao na naš poziv.

– Najprije da kažem kako ovaj slučaj nije u mojoj nadležnosti, delegat te utakmice je napisao izvješće koje sam pogledao, a disciplinski sudac Hrvoje Vidan iz Zagreba je odredio kaznu, kaže Vojinović.

 

Kako će ABA liga stati na kraj ovim ružnim stvarima, kako se one ne bi ponavljale i u budućnosti ?

– Ovakvih povika nema samo u Zadru, ima ih svugdje, nije ABA liga tu najodgovornija, sve su to proizvodi nekakve ružne prošlosti koju želimo zaboraviti. ABA liga se protivi ovakvim stvarima, ali to je ipak jedan društveno sociološki problem. Radi se o generacijama koje imaju nažalost nešto ružno u sjećanju, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim republikama bivše Jugoslavije, odgovara sportski direktor ABA lige.

Da li ABA liga koči razvoj domaćih nacionalnih prvenstava ?

– ABA liga ima kontinuitet punih dvadeset godina, smatram da regionalno natjecanje ima i kvalitetu i da je kao takva potrebna čitavoj ovoj regiji, tu nema nikakve dileme. ABA liga se ne može usporediti s nacionalnim prvenstvima, kako organizacijski, tako i kvalitetom samih momčadi. Mišljenja sam, kako je puno bolje da mladi talentirani igrači uče i igraju protiv Crvene zvezde, Partizana, Cedevita Olimpije i ostalih u regionalnoj ligi, nego da igraju samo domaća prvenstva, govori Vojinović.

Da li su neki klubovi u ABA ligi privilegirani što se tiče ulaska u europska natjecanja ?

– Nitko nije privilegiran, isključivo kroz rezultat u ABA ligi ide se u Europu. Prvak ide u Euroligu, tri ostale najbolje momčadi igraju Eurokup, a omogućeno je i igranje i u Ligi prvaka., tako da nema ni govora o nekim podobnim klubovima. ABA liga je jedina liga koja ima tu rekao bi privilegiju, da prvak igra u Euroligi, tvrdim da niti jedan klub iz regionalne lige nema nikakvu pozivnicu, veli Milija.

 

Bivši ste košarkaški sudac, kakvo je vaše mišljenje o suđenju u ABA ligi ?

– Suđenje je i prošle sezone, kao i na početku ove puno bolje, napravili smo tu iskorak izborom novih članova sudačke komisije, tu je Srđan Dožai u komisiji. Edukacija samih sudaca i samo dijeljenje pravde, kao što sam već rekao, je puno bolje, i nadamo se, kako će ovaj nivo  suđenja biti još i kvalitetniji, kaže nekadašnji sudac Vojinović.

Kako ste snalazite u novoj ulozi sportskog direktora lige ?

– To morate pitati klubove, ali dajem čitavog sebe, posvećen sam u potpunosti ovom poslu. U vrijeme ove pandemije i puno otkazanih utakmica prošle sezone, imali smo prioritet da se samo natjecanje održi, smatram da rukovodstvo ABA lige radi kvalitetan posao i da povećavamo samu popularnost ovog natjecanja, završio je Milija Vojinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...