U akvatoriju otoka Paga zamijećena sredozemna medvjedica, nije je bilo 10 godina

U akvatoriju otoka Paga zamijećena je sredozemna medvjedica. Prema informacijama nekolicine ribara sredozemna medvjedica viđena je u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole.

Sredozemnu medvjedicu na otoku Pagu prije više od 30 godina istraživao je prof.dr.sc. Hrvoje Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je u svojem radu o tim istraživanjima naveo kako su dvije sredozemne medvjedice imale stanište u blizini Paškoga mosta.

Profesor Gomerčić je tijekom istraživanja naveo kako već početkom devedesetih godina taj par sredozemnih medvjedica nije više viđen na svom staništu.

Sredozemna medvjedica je ponovno viđena na Pagu i to 2008. godine kod mjesta Dinjiška, a 2011. godine kod mjesta Proboj i sada deset godina nakon toga viđena je u Paškoj uvali.

Pretpostavlja se da se radi o sredozemnim medvjedicama koje su na Pag došle s nekog drugog područja, no postoje i mišljenja kako možda stalno žive u akvatoriju Paga.

Odgovor na to pitanje ipak trebaju dati stručnjaci.

Sredozemna medvjedica se zadržava na žalovima, u špiljama i grotama, na izoliranim i teško dostupnim stjenovitim područjima. Svega toga na obalama otoka Paga ima dovoljno i zbog toga znanstvenici smatraju da je Pag idealno područje za život sredozemne medvjedice. Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100 000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu, javlja Radio Pag.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...