U izolaciji je gotovo trećina sudaca zadarskog Županijskog suda; “Sljedeće ročište očekujte za par mjeseci”

Od 18-ero sudaca zadarskog Županijskog suda petero njih je, što je gotovo trećina, zbog korone trenutno “van stroja.” U izolaciju su poslani i oni koji su bili u kontaktu s njima.

“Svi hitni predmeti koji su u referadama kolega sudaca koji su zaraženi su preraspodijeljeni odmah u rad ostalim kolegama sucima tako da se neometano odvija rad na Županijskom sudu u Zadru”, kaže zamjenica glasnogovornice Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović.

Iz sudačke udruge tvrde da iako su poduzeli sve mjere predostrožnosti, nitko ne zna u kojoj prilici i kako su se točno zarazili.

Kako je kazala Jadranka Nižić Peroš, predsjednica zadarske Udruge sudaca za RTL, svi suci koji su krenuli zajedničkim autobusom na studijsko putovanje u Vukovar imali su negativan test ili covid putovnicu. Osim toga, većina njih je ili preboljela koronavirus ili je bila cijepljena.

U Vukovaru su im na ulasku u sud mjerili svima i temperaturu, ali prvi simptomi su se pojavili tek po povratku kući.

“Nekih manjih teškoća ima, ali ništa krupnije. I inače je otkad je počela epidemija uvijek je netko zaražen ili je u izolaciji. Rasprave koje su trebale biti održane pred tim sucima su odgođene”, kaže glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Davor Dubravica.

Zadarska odvjetnica, koja uglavnom vodi građanske parnice, smatra kako se odgode trebaju izbjeći i na ostalim odjelima, ne samo kaznenim.

“Slijedeće ročište koje ćete dobiti, nećete skoro, možete očekivati za par mjeseci, a možda i pola godine. Makar u tom slučaju bi se ta ročišta mogla nadoknaditi po zamjenskom sucu, ali to vam je sve do organizacije sudske uprave”, kaže odvjetnica iz Zadra Ivana Raspović.

Većina odvjetnika smatra kako je ovo dvotjedno odsustvo zaraženih sudaca lakše “preboljeti”, nego pustoš na sudovima tijekom srpnja i kolovoza kada su godišnji odmori.

“Preko ljeta uopće nema rasprava. Gledajte, ja ljeti možda imam dvije rasprave. U konačnici to znači produženje trajanja postupka”, kaže odvjetnica iz Zadra Ivana Raspović.

Zaraženi zadarski suci, ali i dvoje kolega iz Šibenika u izolaciji su do kraja ovog tjedna. Osim nekoliko necijepljenih, većina ima samo lakše simptome.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...