U zadnjih tjedan dana 1632 oboljelih u dobi između 11 i 20 godina, prije točno godinu njih tek 129

U zadnjih tjedana dana prikazanih na stranicama HZJZ-a, u Hrvatskoj je oboljelo ukupno 1632 djece i mladih u dobi od 11 do 20 godina.

Ako to usporedimo s istim tjednom iz 2020. godine, vidimo da je prije točno jedne godine tjedno oboljelo njih samo 129.

U zadnjih tjedan dana (od 27. rujna do 3. listopada) oboljelo je 651 dijete iz vrtićke i niže osnovnoškolske dobi. To je tek nešto manje od najgoreg tjedna iz travnja kad ih je u tjedan dana oboljelo 757. Usporedbe radi, između 27. rujna i 3. listopada 2020. iz ove dobne skupine oboljelo je samo 32 djece.

Ispada da ove jeseni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tinejdžeri u Hrvatskoj obolijevaju od covida 12 puta češće nego prije, a djeca čak 20 puta češće.

I jednoj i drugoj skupini sadašnji trenutak umalo pa je na tjednoj razini najgori po učestalosti obolijevanja od covida, s tom razlikom što je za najmanju djecu prethodno najgori tjedan bio u travnju ove godine, a po tinejdžere u prosincu prošle.

Dr. Srića za RTL je kazao da je, prema njegovim informacijama, do prije otprilike dva tjedna sveukupno bilo 104 hospitalizacija djece:

“Ali, to je bilo uključujući djecu koja su imunokompromitirana i onkološki bolesnici. Srećom pa nisu uopće razvili respiratorne simptome, kamoli težu kliničku sliku.”

Što se tiče broja oboljelih na tjednoj razini svih dobnih skupina u Hrvatskoj, dr. Srića je dodao i ovo:

“Sada jedan relativni plato i blagi silazni tijek.”

“Ostajemo pri tome da su djeca prenositelji, da razvijaju blagu kliničku sliku, ali prenose svojim roditeljima, starijima, koji onda obolijevaju, a pogotovo ako su necijepljeni, i od težeg oblika bolesti i završavaju na bolničkom liječenju”, kazao je dr. Srića.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...