Većina u Županijskoj skupštini na klimavim nogama? Kapović traži participaciju u vlasti

Do prekida političke suradnje s HDZ-om na županijskoj razini ipak nije došlo, ali je politička platforma Nezavisne liste Zadarske županije, HNS, HSLS i DSU na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Zadru ipak poslala nedvosmislenu poruku. Javno su obznanjeni uvjeti oko eventualnog prekida suradnje s HDZ-om u Županijskoj skupštini Zadarske županije, s kojim Nezavisna lista još uvijek ima većinu.

Koordinator te liste Kristijan Kapović dao je HDZ-u da četiri mjeseca od konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Zadarske županije i izbora Antonija Vučetića za predsjednika Skupštine, napokon konkretizira zahtjeve nezavisnih o participaciji u upravljanju Županijom. Riječ je o 17 posto sudjelovanja u upravljanju i proračunu, odnosno točno onoliko koliko je Nezavisna lista s HNS-om, HSLS-om i DSU-om dobila na izborima.

– Želimo participirati u upravljanju Zadarskom županijom sukladno dobivenim mandatima. Ako do toga ne dođe, onda ni naša participacija u skupštinskoj većini nema smisla. Želimo krenuti raditi, jer nismo tu kako bi podržavali županijsku politiku koja je bila provođena posljednje četiri godine. Matematički se sve zna i nema tu nikakvih tajnih dogovora ili nekakvog ucjenjivanja. Mi to i ne želimo. No ukoliko  župan Božidar Longin to onemogući, onda ne možemo dalje surađivati – istakao je Kapović, koji je na zadarskoj presici bio u društvu predsjednika Županijske skupštine Antonija Vučetića, predsjednika županijskog HNS-a Milana Stojanova, predsjednika županijskog HSLS-a Marka Klanca i predsjednika županijskog DSU-a Roberta Pelicarića. Podršku im je pružio i predsjednik gradskog HSLS-a Mario Skelin.

– Ne želimo sudjelovati u vlasti da bi bili dizači ruku, nego da bi realizirali naše projekte u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i socijali, koje smo na razini mikrolokacije već uspješno realizirali – objasnio je Kapović razloge zbog kojih se od partnera traži konkretizacija suradnje.

– Ako nemamo političke alate i mogućnost realiziranja naših ciljeva, naša potreba da sudjelujemo u većini Županijske skupštine tada zapravo više ne postoji. U tom slučaju izaći ćemo iz te priče – najavio je Kapović sljedeći potez, naglašavajući kako platforma Nezavisne liste s HNS-om, HSLS-om i DSU-om nije gladna vlasti, niti je nekoliko kadrovskih rješenja može zadovoljiti. Kapović je komentirao i špekulacije oko formiranja skupštinske većine s novim imenima, koji su se zadnjih dana provlačili u medijima.

– Ako postoji neka nova skupštinska većina, onda neka se pokaže. Ako je formirana protiv većine dogovorene 17. lipnja, onda ćemo mi iz nje izaći. Nema tu neke drame – pojasnio je koordinator Kapović. Isto misli i predsjednik Županijske skupštine Vučetić, iako bi u slučaju prekida suradnje njegovo predsjedanje Skupštinom bilo okončano već nakon četiri mjeseca.

– Ni tu nema drame. Županijska skupština nije mjesto za performanse, nego institucija namijenjena ozbiljnom radu i mjesto realizacije relevantnih političkih projekata u interesu građana. Ako dođe prijedlog za glasanje o povjerenju predsjednika, a takav prijedlog uvijek može doći, bit će uvršten u dnevni red. Imat ćemo nekog novog predsjednika, s tim nemam nikakav problem – poručio je Vučetić.

Do sazivanja tiskovne konferencije došlo je nakon što sastanak između predstavnika županijskog HDZ-a i trojice županijskih vijećnika s Nezavisne liste, HNS-a, HSLS-a i DSU-a – predvođenih Kapovićem kao koordinatorom – nije rezultirao konačnim dogovorom. Od nezavisnih se tada zato čulo kako HDZ nikomu ne želi prepustiti niti dio operativne vlasti koju ima u Županiji, a kako se u međuvremenu putem medija provuklo HDZ-ovo sastavljanje nove većine u Županijskoj skupštini, nezavisni su novonastale okolnosti protumačili kao usklađeni igrokaz na koji su odgovorili ovom tiskovnom konferencijom.

– Naš politički partner još uvijek ima vremena. Skupština je pred nama, ali nismo tu da lomimo stvari preko koljena. Sigurno je da nismo zadovoljni kako se razvija situacija, naprosto zato što ne participiramo u upravljanju. Mi nosimo 50 posto političke odgovornosti prema javnosti, jer smo formirali većinu, pa samo tražimo ono što su nam građani dali. Ne daje nama HDZ ništa, pitanje je samo hoćemo li s naša tri mandata participirati u većini ili nećemo. Nije ovo dječji vrtić, idemo kao odrasli i politički ljudi sjesti za stol i dogovoriti kako ćemo realizirati političke interese i interese građana koji su nam dali povjerenje. Mi to dosad nismo mogli, a ušli smo u četvrti mjesec otkad smo dogovorili suradnju  – kazao je Kapović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...