VIDEO I FOTO Prosvjed protivnika Covid potvrda ispred OB Zadar: “Želim biti slobodan i raspolagati svojim tijelom kako ja hoću”

U zdravstvu i socijalnoj skrbi danas kreću Covid potvrde, a tim povodom ispred zadarske Opće bolnice okupili su se nezadovoljni djelatnici kojima je podršku pružila organizacija Slobodni ljudi Zadar.

Jasminka Adžić Sikirić iz spomenute organizacije kaže kako se na ovaj način krše radnička prava medicinara koji, dodaje, nemaju pravo na normalan rad.

-Podršku pružamo ne samo medicinarima nego i pacijentima koji će danas morati na određene odjele doći isključivo s Covid potvrdama ili s negativnim testovima. Oni koji nemaju Covid potvrde i dalje će se testirati kako bi došli na posao, dva puta tjedno, to nam je sad rekla djelatnica OB Zadar. Njoj je test jutros bio graničan i morala se opet ići testirati. Pacijenti čekaju. Ionako znamo kakav nam je zdravstveni sustav i da imamo manjak liječnika i ostalog osoblja, a onda ih sada još gnjave ovim testiranjem i ne mogu normalno raditi svoj posao, rekla nam je Adžić Sikirić, a s njom se slaže i Zadranin koji u bolnicu dolazi jednom tjedno na dijalizu. Kaže, ne planira se testirati ni cijepiti i najavljuje pravnu borbu.

-Ja sam branitelj koji se borio za ovu državu, sad smo došli do toga da nas se prisiljava na razno razne testove i torture. Svako malo su neki popisi, jesi cijepljen, nisi cijepljen, to nije u skladu s Ustavom i krši se niz zakona. Oni koji donose ove preporuke, krše Ustav. Pošto oni krše Ustav, njihovi zakoni za mene ne vrijede. Želim biti slobodan i zaštititi svoje tijelo i s njim ću raspolagati kako ja hoću. Na dijalizu idem jednom tjedno i neću se testirati niti ću se cijepiti i onda ćemo se pravno boriti. Ja taj dan umirem. Ne mogu se liječiti ali ja odustati neću, rekao nam je Zadranin koji se predstavio kao slobodan građanin.

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je sredinom tjedna odluku da se od 4. listopada uvodi obveza Covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19. Međutim, ta odluka će također vrijediti i za dio pacijenata.

Zaposlenici koji imaju dokaz o preboljenju i cijepljenju neometano će odlaziti na posao, dok se oni koji nemaju jedan od ta dva uvjeta moraju dva puta tjedno testirati. Bris će im se uzimati izvan radnog vremena, a ako odbiju, taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao i za njega neće biti plaćeni.

Osim radnika, Covid-potvrdu moraju imati i pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, osobe koje su pratnja pri porođaju te roditelji koji su u bolnici s djetetom ili općenito osobe u pratnji pacijenta.

Ako se netko od zaposlenih u zdravstvu ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio Covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš i napomenuo da i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ako svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od dosadašnje, a koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...