VIDEO Krenula je obnova stare Tehničke škole, u 3D animaciji pogledajte kako će izgledati nova zgrada

Bageri kod stare Tehničke škole jutros su obilježili početak radova na zgradi koja već 15 godina predstavlja opasnost za prolaznike i narušava izgled gradske jezgre.

Njezinom obnovom, koja će se uz nadzor konzervatora provesti u izvornom obliku, zadarsko Sveučilište će djelomično zadovoljiti potrebe za prostornim kapacitetima. Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i  Investinženjeringa, a ukupna vrijednost projekta je 34.3 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 26 milijuna.

Planirano razdoblje provedbe projekta koji je nazvan “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće” je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine.

 

Povijest gradnje i dogradnji zgrade za obrte i zanate

Zadar je stoljećima bio otok te je na mjestu današnje zgrade stare Tehničke škole prolazio kanal. Do promjene paradigme dolazi sedamdesetih godina 19. stoljeća, kada započinje gradnja mnogih objekata, a Zadar od otoka postaje poluotok. Ključni događaj bila je oporuka bogatog trgovca Pasqualea Bakmaza, koji je nakon smrti 1887. godine ostavio veliki iznos novca za javne potrebe – 50.000 tadašnjih forinti za gradnju škole, 4.000 forinti za dogradnju zvonika na katedrali sv. Stošije i 1.000 forinti za zadarsko sirotište.

Trebalo je dosta vremena do dođe do zgrade za obrte i zanate, kako se tada nazvala. Nakon projekta Enea Nikolicha gradnja započela 1908. godine te je otvorena 1910. godine, najprije u obliku slova “L”, slično današnjoj zgradi Fine na drugom kraju Poluotoka. Zbog potrebe za radionicama i praktičnom nastavom gradile su se ekstenzije, sve do pedesetih godina 20. stoljeća i oblika koji je poznat danas. Srećom, nije doživjela znatnija oštećenja u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, pa je u nju nakon rata smještena Industrijska škola, kasnije Tehnička škola i TŠC, a dio tradicije iz nje vuče i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

Vizuale budućeg izgleda zgrade pogledajte u 3D videoanimaciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...