VIŠE OD 3000 NOVIH SLUČAJEVA Beroš o mjerama: “Sve opcije su na stolu, uključujući i Covid-potvrde”

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 3053 novih slučajeva, a ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice vlade obratio se javnosti.

“Možemo tu napraviti određeni iskorak. Mi smo i neki dan komunicirali da je preko 93 posto preminulih starije od 68 godina. Potrebno je da taj dio populacije shvati da imamo izlaz, izlaz je cijepljenje”, rekao je Beroš zamolivši građane da ozbiljno shvate ugrozu zbog koje se svakodnevno bilježe smrti građana.

“Otpočetka govorimo da je svaki izgubljeni život našeg sugrađanina jedan život previše”, rekao je Beroš dodavši da svaka četvrta osoba starija od 65 godina nije cijepljena.

“Civilizacijski doseg je to što cjepivo razvijeno za ranije varijante pomaže i u novim varijantama i to treba iskoristiti”, rekao je Beroš, prenosi N1.

 

O mogućem uvođenju mjera

“Ono što nije dobro je da svi skupa zbunjujemo javnost. Jučer su se pojavile informacije da mjere počinju s nekim datumom. To nije tako. Možda tako netko želi napraviti pritisak na vladu i Stožer, ali zbunjujemo populaciju”, rekao je Beroš dodavši da su sve opcije na stolu, uključujući i covid-potvrde, ali da će se one uvoditi ovisno o situaciji, koja se detaljno prati.

“Ono što svatko od nas može napraviti jest poštivati epidemiološke mjere i cijepiti se, ako nije, a mi ćemo i dalje nastaviti pratiti situaciju i ovisno o njoj donositi mjere”, rekao je Beroš.

Dvije su dobne kategorije posebno zahvaćene porastom broja novozaraženih, jedna od 10 do 19 godina, što upućuje na sustav obrazovanja, rekao je Beroš.

 

O Znanstvenom savjetu vlade

Upitan strahuje li da se Znanstveni savjet vlade ne raspadne zbog Gordana Lauca, Beroš je rekao da je zamolio i upozorio sve da je važno djelovati unisono, slati jasne i jednoznačne poruke i ne zbunjivati građanstvo. “Osobno sam upozorio sve koji su sjedili na tom sastanku na važnost te činjenice. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ali nikome ne možete zabraniti da iznosi svoje stavove”, rekao je Beroš.

“U jednom Savjetu loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi značilo da smo u nečemu pogriješili, ali to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i upozoravam sve koji participiraju u tome iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama da moguće rade štetu. S 15. sastanka Znanstvenog savjeta izašla je poruka da podržavamo cijepljenje i treću dozu”, rekao je Beroš.

Što se Lauca tiče, Beroš je rekao da on sam odgovara za svoje mišljenje. Novinari su ga više puta pitali planira li izbaciti Lauca iz savjeta.

“Stav i zaključke vladina Savjeta iznosi predstavnik vlade, ali njemu nitko ne može zabraniti da ima drugačiji stav, ali kritiziram da to izlazi van. Mislim da će pojedinci shvatiti da svojim porukama štete i da će se to izmijeniti”, rekao je Beroš.

“Znanstveni savjet je tijelo koje donosi mišljenje, ali mjere donosi Stožer prema preporukama struke”, rekao je Beroš.

 

“U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom”

“Moramo poslati jasnu poruku i to je ono što je važno. U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom. Pitajte njega zašto je to tako. Ne mislim da je riječ o teorijama zavjere, da netko ostvaruje ekstra profite zbog pandemije. To su njegovi stavovi s kojima se ja ne slažem”, rekao je Beroš.

Dodao je da osuđuje objave na društvenim mrežama koje kritiziraju stavove Znanstvenog savjeta vlade, koji bi trebao biti unison prema javnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...