Zadarska udruga slijepih okruglim stolom obilježava Dan bijelog štapa, glavna tema je zapošljavanje i samostalnost

Udruga slijepih Zadarske županije organizira obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Ove godine obilježavanje tog dana, organizirali su u obliku neformalnog okruglog stola na koji su pozvali suradničke udruge (Društvo oboljelih od multiple skleroze, Udrugu tjelesnih invalida, Volonterski centar i Udrugu EKO-Zadar). Druženje će se održati u prostorijama Udruge dana 15. listopada 2021. godine (petak) u 10:00h.

“Isti dan posjetit će nas učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U svrhu upoznavanja s radom naše udruge, svakodnevice slijepih osoba i tiflotehničkim pomagalima kojima se slijepe osobe svakodnevno koriste. Također, dana 13.10.2021. povodom obilježavanja ovog važnog nam dana, organizirali smo jednodnevan izlet u Zagreb prilikom kojeg ćemo posjetiti Tilfološki muzej i posjetiti naše kolege iz Hrvatskog saveza slijepih.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih.  Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Obzirom da je bijeli štap najčešće pomagalo u kretanju slijepih i slabovidnih osoba, kao glavnu temu okruglog stola istaknut ćemo zapošljavanje i samostalnost slijepih osoba te važnost Socijalne usluge videćeg pratitelja.

Cilj ovog okruglog stola je naše suradnike i širu javnost, između ostalog upoznati i s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom”, poručili su iz udruge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...