Zadarski ugostiteljski radnici najlošije plaćeni, u Dubrovniku zarađuju preko 8, kod nas ispod 6 tisuća kuna

U prvih devet mjeseci je u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo objavljeno više od 10.000 oglasa za posao.

Unatoč tome što time još uvijek nisu dosegnute brojke iz 2019., u ovom sektoru se već duže vrijeme ‘traži radnik više’. Naime, potražnja za turističkim i ugostiteljskim djelatnicima peti mjesec zaredom nadmašuje pretpandemijsku razinu.

Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (30 posto), odnosilo se na Splitsko-dalmatinsku (16 posto), Istarsku (14 posto) te Primorsko-goransku županiju (12 posto).

Slijede Zadarska s 8 posto, Šibensko-kninska sa 6 posto oglasa te Dubrovačko-neretvanska županija s 5 posto oglašenih radnih mjesta.

Kad je riječ o kvalifikacijama koje od potencijalnih kandidata traže poslodavci, u najvećem broju oglasa (60 posto) tražili su se radnici sa srednjom stručnom spremom, zatim kvalificirani radnici (44% posto), dok se u svega u 4 posto oglasa tražila visoka stručna sprema.

Rad na određeno nudio se u 65 posto oglasa, što je na razini prošle godine, u 52 posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, dok se 32 posto natječaja odnosilo na honorarne, odnosno sezonske radnike.

Poslovi u turizmu nalaze su među najslabije plaćenim zanimanjima. Prema podacima servisa MojaPlaća, plaće u turizmu su 20 posto niže od prosjeka.

Konkretnije, najviše plaće u turizmu imaju šefovi kuhinje (10.624 kune), menadžeri ugostiteljstva (8.329 kuna) te pizza majstori (6.772).

Prosječna plaća konobara, najtraženijeg zanimanja unutar kategorije, iznosi 5.144 kuna.

Važno je napomenuti kako se radi o plaćama bez napojnica, koje tradicionalno čine dio plaće konobara, ali i kuhara.

Gledano prema županijama, najviše plaće u turizmu nalazimo u Dubrovačko-neretvanskoj (7.934 kuna) te Istarskoj županiji (7.049 kuna).

Zadarska županija na dnu je tablice prema visini plaća ugostiteljskih djelatnika.

Ispred nas su još i Varaždinska, Primorsko-goranska, Zagrebačka, Šibensko-kninska i Splitsko-Dalmatinaka županija. Na tablici smo pretposljednji, s plaćama manjim od 6 tisuća kuna. Iza nas je još jedino Grad Zagreb.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...