Zamjenik ravnatelja OB Zadar: “Više od 95 posto bolesnih na covid-odjelu nije cijepljeno”

Broj oboljelih proteklih tjedana raste i u Zadarskoj županiji, a tešku kliničku sliku sve češće imaju i mlađi pacijenti.

Na covid-odjelima zadarske i biogradske bolnice na liječenju je 36 pacijenata, a zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc, dr. med., rekao je sinoć u HRT-ovu središnjem Dnevniku kako je, prema podacima od danas u 18 sati, u jedinici intenzivnog liječenja (JIL) u OB-u Zadar šestero bolesnika na respiratoru.

 

“Kliničke slike nisu se promijenile ni u jednom valu kroz koji smo prošli”

“Bolesnici su svih dobnih skupina, najstarija bolesnica je 1942. godište, a najmlađi je 1962. godište. To su sad nešto starije populacije, za razliku od prije, recimo, 15-ak dana, kada je čak negdje oko 30 posto bolesnika koje smo imali u JIL-u bilo mlađe od 50 godina”, rekao je Karuc.

Dodao je kako se kliničke slike nisu promijenile ni u jednom dosadašnjem valu.

“U JIL dolaze najteži bolesnici. Njihovi glavni simptomi i problemi su respiratorni, odnosno, oni imaju osjećaj gušenja, pada im razina kisika u krvi”, rekao je Karuc.

Karuc je rekao i kako ima dojam da krivulja četvrtog vala nije toliko strma kao one prethodnih valova.

 

Više mlađih pacijenata s težim kliničkim slikama

U ovome valu više je mlađih pacijenata s težim kliničkim slikama, jedan 33-godišnjak prije nekoliko je dana preminuo u zadarskoj bolnici. Karuc je istaknuo da se javljaju i bolesnici koji dotad nisu imali nikakav komorbiditet, koji su dosta često zdravi. Rekao je da je preminuli 33-godišnjak bio zdrav, čak je bio i sportski tip.

“On nije bio cijepljen, ni od ovih šest koje sad imamo nitko nije cijepljen. Od svih ovih drugih bolesnika koji su na covid-odjelu, više od 95 posto njih nije cijepljeno”, dodao je.

Također je naveo da su u OB-u Zadar od 1. siječnja do 27. rujna primljena 943 bolesnika zaražena covidom te da je od toga samo njih 24 bilo cijepljeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...