Beroš: “Delta-plus soj otkriven u tri grada, 10 posto je zarazniji od delte”

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je upozorio da se delta-plus soj koronavirusa, 10 posto zaraznija varijanta od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, pojavio u Hrvatskoj na tri lokacije, u zemlji se bilježe rekordni brojevi novozaraženih i umrlih, pa je pozvao građane da se što prije cijepe.

Od ključne je važnosti da se građani što ranije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa, kazao je i dodao kako je treća doza osobito značajna u sredinama s velikim brojem novooboljelih.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj i dalje bilježimo nepotrebno visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali isto tako i rekorde u cijepljenju. Tako je samo u srijedu utrošeno više od 27 tisuća doza, od toga više od 16 tisuća prvih doza cjepiva.

Beroš je iznio i podatak da je do sada cijepljeno 58,67 odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je  61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49 posto kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25 posto u odnosu na tjedan ranije.

Ustvrdio je i da su detektirana 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja sigurnosne mjere upotrebe covid potvrda.

“To najbolje pokazuje utemeljenost i potrebu te mjere jer je u toliko slučajeva spriječeno širenje zaraze u zdravstvenom sustavu”, istaknuo je.

Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635.968 covid potvrda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...