Beroš pita prosvjednike: “Hoćete li odbaciti mobitele i aute, vratiti se u kočije?”

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a gdje je poručio da aktualni epidemiološki trenutak nije dobar. Međutim, u odnosu na prije tjedan dana danas imamo 10,5% manje novozaraženih.

Je li to vrhunac?

“Teško je reći, naravno da bih htio da jest. Međutim, još je puno elemenata koje treba sagledavati i procijeniti nalazimo li se doista na platou četvrtog vala i hoće li brojke početi padati.

Ako i bude tako, moramo znati da broj hospitaliziranih uvijek prati s određenom vremenskom odgodom broj zaraženih”, rekao je Beroš-

Ako brojevi i počnu padati, rekao je Beroš, sljedeća dva do tri tjedna imat ćemo i dalje veliki pritisak na zdravstveni sustav.

Kad će brojke početi padati

Uvjeren je da će brojevi početi padati kada dosegnemo nivo procijepljenosti koji je potreban, kada se svi budu pridržavali mjera te kada shvate da su COVID potvrde ključan alat u održavanju epidemiološke situacije mirnom.

Među 54 tisuće testiranih u zadnjih dan i pol, utvrđeno je više od 1200 pozitivnih. Beroš je rekao da se radi o alarmantnom podatku.

“To su sugrađani koji nemaju nikakve tegobe. Oni su mogli prenositi bolest u radnom okruženju, svojoj obitelji i u drugim okolnostima. Upravo ova činjenica naglašava važnost COVID potvrda kao učinkovitog alata u sprječavanju širenja bolesti”, rekao je.

O prosvjedima u Hrvatskoj

Rekao je kako ne može shvatiti prosvjede koji se posljednjih dana održavaju diljem Hrvatske.

“To je negiranje svega što je znanost iznjedrila u 21. stoljeću. Pitam te ljude hoće li odbaciti svoje mobilne telefone, automobile, televizore i vratiti se u kočije? Doista ne mogu to shvatiti.

Međutim, mislim da šaljemo krivu poruku, okrenimo paradigmu – govorimo o onima koji su cijepljeni, koji svakodnevno nose maske, koji se svakodnevno testiraju.

O njima moramo govoriti, oni doprinose zdravlju nacije. Na nama je da upozorimo i ove druge da to rade”, rekao je Beroš.

Žao mi je što su biskupi propustili naglasiti važnost cijepljenja

Osvrnuo se i na pismo Hrvatske biskupske konferencije, koja je protiv cijepljenja, ali i testiranja na sluznici nosa.

“S obzirom na utjecaj koji biskupi i svećenici imaju prema građanstvu, žao mi je da su propustili priliku naglasiti važnost cijepljenja kao važnog elementa u borbi protiv virusa.

Osim toga dolaze blagdani, vjerujem da će imati prilike pozvati vjernike na pridržavanje mjera, na čuvanje svog zdravlja i zdravlja nacije. Vjerujem da će u budućem periodu pokazati zrelost i svjesnost u rješavanju problema”, kaže Beroš.

O gradovima koji ne žele uvesti COVID potvrde

Beroš je rekao da će sutra na sastanku razgovarati o općinama i gradovima koji ne žele uvesti COVID potvrde.

“Postoji zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira nekakvu penalizaciju takvog postupanja. Sve mjere su usmjerene čuvanju života i zdravlja ljudi. Tu nema nikakve krinke, zavjere.

Većina građana to prepoznaje. Za pojedince koji to ne prepoznaju sigurno će biti lijeka. Oni imaju svoju političku, moralnu i etičku odgovornost i morat će se suočiti s građanima kojima govore takve stvari koje ne stoje”, rekao je Beroš u Dnevniku HTV-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...