Capak: “Ne, cijepljeni ne šire virus isto kao i necijepljeni”

Krunoslav Capak pokušao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera objasniti prijepore oko toga prenose li jednako cijepljeni i necijepljeni zarazu ili ne.

“U našem vremenskom prostoru su se pojavile informacije da cijepljeni jednako prenose zarazu kao necijepljeni. To nije istina, trebamo biti svjesni. Ako se neki znanstveni rad čita treba ga znati i protumačiti.

Dok je bila alfa varijanta, cijepljeni nisu prenosili virus, kasnije se pojavila delta varijanta, i osobe koje su cijepljene mogu nositi virus na sluznici ali osoba nije zarazna, isto tako može i oboljeti, i onda može prenositi virus, ili može imati virus na sluznici koji se amplificira i onda može prenositi. Ali to je daleko manje. Osobe koje su cijepljene mogu manje prenositi bolest, na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica, time pada i zaraznost.

Puno brže se rješavaju virusa. To je znanstveno dokazano. Sasvim je jasno da cijepljene osobe manje prenose bolest nego necijepljene. Imamo puno manje proboja nego prije cijepljenja.

Nitko ne testira sve zdravstvene radnike u cijelom svijetu na ulasku u bolnice, pa tako ni mi”, zaključio je Capak.

Vili Beroš je dodao:

“Dokazano je i da osobe koje su cijepljene, da na njihovoj sluznici brže pada broj virusnih čestica, čime pada i zaraznost. Niti jedno cjepivo nije sto posto učinkovito. No, imamo puno manje infekcija u zdravstvenim ustanovama nego prije, što je također dokaz da cijepljene osobe, ako se pridržavaju nekih mjera, manje šire bolest.

Testiranje nije apsolutni dokaz da netko nije kompromitiran bolešću, upravo zbog tog perioda inkubacije. To je nešto što ukazuje na dvojbenu upotrebu testiranja. Ono ima svoja ograničenja. Ovi moderni testovi, da bi mogli biti za upotrebu, mora se dokazati da je maksimalna lažna pozitivnost ispod 10 posto, što je puno.

Kada dođe nova metoda, bit ćemo sretni i upotrijebiti ju. Covid potvrde štite poglavito one koji se bune protiv njih. To je nepravda, da smo svi cijepljeni, ne bismo trebali dokazivati svoju sigurnost. Kad dođe neka nova metoda, apsolutno ćemo je unijeti. Treba reći da, kada je riječ o zdravstvenom sustavu, vrlo su jasno propisani epidemiološki okviri za ponašanje liječnika i pacijenata. Napravili smo sve što u ovom trenutku struka nudi da bi naš zdravstveni sustav učinili sigurnim”, dodao je ministar zdravstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...