Cestitka_Uskrs

Capakova zamjenica: “Deset puta je manja vjerojatnost da se cijepljeni zarazi”

Za tjedan dana svi zaposlenici u državnim i javnim službama morat će imati covid-potvrde, kao i građani koji se budu koristili njihovim uslugama i dolazili u njihove prostore. Hoće li to potaknuti brže cijepljenje građana, slijedi li val prosvjeda, ali i otkaza zaposlenicima koji se budu odbijali cijepiti ili testirati?

O tome su u emisiji U mreži Prvog na HRT-u govorili zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković te predsjednik školskog Sindikata Preporod Željko Stipić.

“Brojke nisu dobre, imamo velik porast”, rekla je Pavić Šimetin i dodala da je ovih desetak dana dalo priliku da se situacija u školi donekle stabilizira.

Pavić Šimetin je naglasila kako interes za cijepljenje raste. Broj dnevno cijepljenih je kao što je bio sredinom i krajem srpnja. Kako kaže, nakon toga se broj cijepljenja bio naglo smanjio.

“Zanimljivo je da posljednjih dana najveći dio cijepljenih su oni koji su došli na prvu dozu, što pokazuje da su se na cijepljenje odlučili i oni koji su čekali svih ovih 10 mjeseci”, rekla je.

 

Stipić govorio o cijepljenju u školstvu

 

Stipić govori kako ima solidan broj onih prosvjetnih radnika koji se ne žele cijepiti, no da još uvijek nemaju točne podatke koliko je to ljudi.

“Ako je suditi po mailovima, ima solidan broj onih koji se ne žele cijepiti. Međutim, nemamo nekakav podatak. Proveli smo unutar sindikata jedno istraživanje, ali rezultat ćemo znati navečer. O tome će ovisiti neke odluke”, rekao je Stipić.

“Mi još uvijek nemamo odluku Ustavnog suda. To znači da je uloga sindikata da prati svakog svog člana. Zasad se ne događa ništa, ali ako bi to krenulo s opomenama, upozorenjima ili otkazima, tu je uloga sindikata da prati svakog svog člana dok postoje pravni lijekovi. To je jedna razina. Druga razina je iskazivanje nezadovoljstva, ali ja još ne bi o tom”, rekao je Stipić.

 

Velike podjele među državnim i javnim službenicima

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković naglašava kako postoje velike podjele među zaposlenicima oko cijepljenja i covid-potvrda te se zapitala što covid-potvrda zapravo jamči.

“Što se tiče državnih i lokalnih službenika, odnosit će se na sve, policiju, vatrogasce, sudove, gradove, općine i slično”, rekla je.

“To će se odnositi na sve građane Hrvatske, mi smo svi korisnici tih usluga”, rekla je. Dodaje da ne znaju koliki je postotak članstva cijepljen.

“Teško je zauzeti stav. Jedni članovi su cijepljeni, boje se oboljena, podržavaju da se kolege cijepe. S druge strane, imamo drugu priču, oni uzimaju stav da se ne žele cijepiti, testirati, to im ide na živce, oni bi se trebali svako drugi dan testirati. Na ovaj način se utječe na to da se ljude osvijesti da se trebaju cijepiti”, rekla je. Dodaje da su velike podjele na radnim mjestima.

“Kod mene u sindikatu imamo oba stava. Ja sam cijepljena, imam covid potvrdu. Ali što ona znači, što ona garantira. Ako sam ja bila u kontaktu s oboljelom osobom, ne trebam u izolaciju, došla sam ovdje, osjećate li se vi sigurnima?”, pitala je Šušković.

 

Pavić Šimetin o postocima

Pavić Šimetin je odgovorila kako se osobe koje su cijepljene mogu zaraziti, ali se procjenjuje da su za to barem 10 puta manje šanse nego kod osoba koje nisu cijepljene.

“Osoba koja je cijepljena, a zarazi se, kraće je zarazna i ima manje šanse da zarazi nekog drugog”, istaknula je Pavić Šimetin.

“Zbog toga ima dva ili nekoliko puta manje šanse da zarazi nekog drugog”, dodala je.

“Alternativa cijepljenju je negativan test. On može biti lažno negativan. Potvrđeno je da je bar 10 posto testova lažno negativnih”, rekla je i dodala kako imamo dvije mjere od kojih ni jedna nije apsolutno sigurna, ali je cijepljenje puno sigurnija mjera.

Sindikalist govori da covid potvrde trebaju biti obavezne u svim zatvorenim prostorima
Stipić govori da ako je situacija s virusom ozbiljna, onda mjere trebaju ići prema svim zatvorenim prostorima. Ne može se ići s covid-potvrdama u školama, a ne i u kafićima te u trgovačkim centrima, naglašava.

“Gubici u shoping centrama se mogu iskazati. Nikoga ne zanimaju gubici u obrazovanju. Ako je situacija toliko ozbiljna, onda to treba ići prema svim zatvorenim prostorima. A ako nije, onda bi škole trebale biti zadnje na redu zbog onoga što one isporučuju”, rekao je Stipić.

“Djeca su i u šoping centrima, svugdje. Mi uvijek možemo naći nešto. Još jednom ću ponoviti: ako problem postoji, idemo se s njim uhvatiti do kraja”, dodao je.

Na pitanje zalaže li se i njen sindikat za covid-potvrde u svim zatvorenim prostorima Šušković je rekla kako oni nisu za proizvoljni selektivni pristup, zato što selektivno uvođenje covid-potvrda ne rješava problem.

“Nismo za ovaj selektivni pristup, smatramo da selektivno uvođenje potvrda ne rješava problem”, rekla je.

 

Pavić Šimetin opet je govorila o covid testovima

 

Pavić Šimetin još jednom se vratila na covid potvrde.

“Da još jednom pojasnim, niti negativan test nije sto posto pouzdan, ali tako nije ni cijepljenje. Ali cijepljenje daje puno veću sigurnost nego negativan test. Jedino je lockdown potpuna sigurnost. Sve ostalo su ne potpuno pouzdane mjere. Ali dovoljno pouzdane da smo spremni prihvatiti taj rizik. Netko tko je cijepljen ima barem 20 puta manje šanse da je zarazan za druge od nekoga tko nije cijepljen. Netko tko ima negativan test u ovo vrijeme, a nije cijepljen niti prebolio, ima puno veće šanse da je u ovom trenutku zarazan”, rekla je.

“U mnogim se zemljama vrlo široko koristi covid-potvrda. Mi ne možemo imati lockdown upravo zbog 58 posto ljudi koji su cijepljeni. Traže se drugi modeli, a to je covid-potvrda. Krenulo se s onim dijelom javnog sustava koji je najranjiviji, a to su zdravstvo i socijala. Logičan je slijed da se nastavlja dalje s javnim sustavom tj. svima koji su servis građanima”, rekla je Pavić Šimetin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...