Četvrti val nije dostignuo vrhunac; Uskoro se bez covid potvrde neće moći ni u poštu ni u FINU, a ni nastavnici u škole

Tko će od ponedjeljka skenirati potvrde, gdje će se testirati – još ne znaju, ali u Hrvatskoj pošti znaju da im na dan kroz sve poslovnice prođe najmanje 100.000 korisnika. Ako za provjeru jedne potvrde treba 30 sekundi, da se provjere sve – potrebno je 35 dana.

“Sigurno će biti razlike u postupanju u ovako velikim poštanskim uredima koji imaju zaštitarsku službu od pošti koji su u manjim mjestima od par stotina stanovnika, tako da mi smo uputili dodatna pitanja Stožeru civilne zaštite. Ne znamo da li će možda radnik morati izlaziti iz poštanskog ureda gdje će čekati korisnici kojima treba provjeriti potvrde”, kaže Krešimir Domjančić, voditelj odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Svi čekaju službenu odluku Stožera kako bi se organizirali, a ona bi trebala biti donesena do petka.

Mi u školama nemamo zaštitare i nemamo portire. Tako da ćemo morati ovlastiti neku osobu koja će onda provjeravati na ulasku u školu svima osim učenicama očito covid potvrde. Očekujem da ćemo se snaći kao i uvijek do sada gdje smo morali nešto provoditi preko noći”, ispričala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja za RTL.

Kaže, mogući su i prosvjedi, ali škole nisu mjesto za to. Ministar znanosti i obrazovanja traži još vremena i napominje: oko 30.000 ljudi trebat će testiranje dva puta na tjedan. Na stolu su tri opcije.

“Jedna je bila varijanta ovlaštenih institucija, drugo promišljanje je bilo da to bude u školama, treće je samotestiranje, te su opcije na stolu, nije rečeno striktno koja. Do petka ćemo znati”, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Prošli petak šef Nacionalnog stožera je rekao da je testiranje moguće u ovlaštenim ustanovama. Pitanja je puno, a jedno od njih je može li se kućni test uopće priznati.

“Uvijek je malo rizično. Ti testovi jesu prilagođeni. Oni su orijentacijski, ali neku razinu znanja za interpretaciju trebate. S druge strane mi smo zemlja članica EU i moramo poštivati neke smjernice koje daje EU”, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Prema zahtjevu zaposlenika, za sada će se refundirati trošak. Spremni su i privatnici.

“Prosječno brzi antigen je oko 500 testova, antitijela oko 300 testova na dan. PCR oko 60-ak pacijenata dnevno. Spremni smo se prilagoditi i produljiti radno vrijeme i kapacitete u slučaju potrebe naših pacijenata”, kazala je Sandra Sabolić.

I djeca starija od 12 godina mogu se cijepiti. Trebaju li se testirati oni koji nisu?

“Testiranje djece u ovom trenutku se ne promišlja što se tiče škole, to je dodatno na neki način prilično zahtjevna varijanta. U ovom času ne, ali ako bude potrebe može se i tome razmišljati jednog dana”, tvrdi ministar znanosti i obrazovanja.

Trebat će covid potvrda i za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ali što primjerice s onima koji će u ponedjeljak u taj isti zavod prvi put otići po svoju covid potvrdu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...