Crkva sv. Donata večeras će svijetliti ljubičasto za hrabre Palčiće; “Prošećite gradom i podignite palac gore”

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” i ove godine širom Hrvatske obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju – 17. studenog.

“Kao i svake godine i naš Grad Zadar pridružio se obilježavanju, ovog za nas važnog dana. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine, naš dan obilježit ćemo prigodnim ljubičastim osvjetljenjem Sv. Donata. Ljubičasta boja simbol je naših malih heroja. Preuranjeni porod (ispod 37. tjedna gestacijske dobi) smatra se rastućim zdravstvenim problemom današnjice.  U Hrvatskoj se godišnje bilježi oko 2500 preuranjenih poroda, što znači da nedonoščad čini oko 6% živorođene djece. Zbog nezrelosti cijelog sustava naša djeca pod većim su rizikom za pojavu dugotrajnih neurorazvojnih i medicinskih problema. Palčići su osobito osjetljivi u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji nalaze pred brojnim izazovima. Majke prijevremeno rođene djece osjećaju veći intenzitet stresa, izraženiju anksioznost i depresivnost u usporedbi s majkama terminske djece. Zbog toga nam je svima potrebna podrška, kako naših bližnjih, tako i sustava. Prvi korak u tome je upoznati društvo s neobičnim putovanjem Palčića i njihovih roditelja: težak početak, nemogućnost dodira, čekanje samostalnog udisaja, čekanje svakog pokreta samo su dio ovog nevjerojatnog putovanja. Koliko pređenih kilometara, koliko različitih pregleda i sati vježbanja, koliko procjena. A opet nitko nikada nije mogao predvidjeti da će oni biti tako hrabri i tako nježni, ovako posebni i svoji. Preskakanje prepreka, prkošenje smrti, dijagnozama i statistici naša su svakodnevnica. Zato pokažimo svi skupa poštovanje prema borbama naše djece, pokažite da ste sretni i ponosni što su među nama: u vrtiću, u školi, na ulici”, poručuju iz zadarske podružnice kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” i pozivaju građane da prošeću našim gradom u srijedu, 17. 11. 2021. godine u večernjim satima (18:00-22:30), zastanu pored Svetog Donata i podignu palac gore za Palčiće jer oni to zaslužuju.

“Ovim putem zahvaljujemo se Gradu Zadru i gradonačelniku Branku Dukiću što nam pružaju podršku te na ovaj način pokazuju da su i institucije našeg grada uz nas roditelje i našu djecu. Hvala Studiu D. I. i Šimi Ivčiću što su nam i ove godine omogućili da našu ideju realiziramo na najbolji mogući način”, dodaju iz kluba.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...