Cestitka_Uskrs

Fuchs o covid potvrdama u školama: “Testiranje djece je zahtjevna varijanta”

Održana je Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Javnosti su se obratili ministar Radovan Fuchs i rektor Damir Boras.

Obojica su se osvrnula na provođenje mjera i uvođenje covid-potvrda i u obrazovni sustav.

“Jučer sam rekao da nam se da još nekoliko dana da pokušamo razraditi na koji način i kako i to radimo. Pokušava se dogovoriti stvar, uvest će se varijanta testiranja za sve koji se trebaju testirati, oni koji imaju covid-potvrde se neće trebati testirati. E sad kako će se testirati, nekoliko je bilo opcija, bila je varijanta ovlaštenih institucija, druga je bila u školama i treća je bila samotestiranje, te su opcije na stolu, nije rečeno konkretno koja. Do petka ćemo znati nakon što usporedimo sve za i protiv argumente i onda će se to definirati i napisati u odluci kao što je donesena i odluka za postupanje i testiranje u zdravstvenim ustanovama”, kaže, prenosi N1.

Na pitanje planiraju li u školama testirati “djecu 12+”, kaže:

“O testiranju djece trenutno ne promišljamo, što se tiče škola. To je zahtjevna varijanta, već samim testiranjem nastavnika imamo pitanje hoće li netko htjeti, zamislite to s djecom. S ravnateljima jako dobro surađujemo, morate uvijek imati nekoga u školama tko će voditi brigu, a s ravnateljima i ravnateljicama je to zadatak, da se brinu oko organiziranja funkcioniranja škola, a ne samo u situacijama u kojima nemamo ugrozu.

Te tri mogućnosti su na stolu, kada zbrojite odgojiteljice i odgojitelje u vrtićima pa postavite stvar na razinu osnovnih i srednjih škola i visokog obrazovanja, govorimo o broju od oko 120.000 ljudi, sam sustav škola je na 60.000. Ako je cijepljeno 45 posto i ne znamo koliko je preboljelih, govorimo o testiranju 30 tisuća ljudi. I tako svaka dva dana, prije nego krene izvođenje nastave. Onda ravnatelji moraju presložiti satnicu da se stignu testirati. Nije jednostavno, ali sve to namjeravamo propisati u uputama”, rekao je.

Boras je naglasio kako Sveučilište odlično surađuje s Nacionalnim stožerom te da imaju i svoj stožer.

“Uvijek ćemo se striktno držati stvari koje se tiču covida. Isto tako, ako pogledate, Cambridge i Oxford su od 8. studenog uveli mjeru da morate imati covid potvrdu. Mislim da su ministarstvo i Stožer donijeli dobre odluke. Ovih dana naš Stožer zasjeda i ne mogu još reći hoćemo li uvoditi covid-potvrde. Moje mišljenje je da se svi trebaju cijepiti. Ja prihvaćam da se neki ljudi ne žele cijepiti, ali neke skupine djelatnika više nemaju to pravo. Recimo, medicinski stručnjaci moraju poštovati struku.

Mi se moramo zaštititi i slušat ćemo odluke Stožera, dakle ili covid-potvrde, ili potvrde o cijepljenju ili testiranje. Dekani su pravne osobe i po zakonu su dužni organizirati nastavu i rad, imam puno povjerenje u njih.

Mi smo dali vrlo jaku preporuku, a to je poštovati odluke državnog stožera koji odlično i svakodnevno komunicira s članovima sveučilišnog stožera za covid, kojeg je sveučilište osnovalo prije države”, rekao je Boras.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...