Hrvatska još jedan tjedan, peti zaredom, ostala tamnocrvena na korona karti

Hrvatska je peti tjedan za redom ostala tamnocrvena na europskoj korona karti koju svakog četvrtka objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Tamnocrvenom bojom su označene regije koje unatrag 14 dana imaju ukupno više od 500 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Prema najnovijoj koronakarti niti jedna europska pokrajina nije zelena što odražava dramatični porast slučajeva diljem Starog kontinenta, trenutnog globalnog epicentra pandemije. Uz Hrvatsku tamnocrvena je uglavnom središnja i istočna Europa dok se zapad uglavnom crveni, piše Telegram.

Italija trenutno ima najpovoljniju epidemiološku situaciju, jer je najviše tamošnjih regija obojano u žuto.

 

Kako se određuju boje na karti?

ECDC boje na karti regija određuje tako da su zelena ona područja u kojima je u zadnjih 14 dana broj aktivnih slučajeva manji od 50 a u kojima je udio pozitivnih testova manje od četiri posto. Isto je i ako je broja aktivnih slučajeva manji od 75 a udio pozitivnih testova manji od jedan posto.

Narančasti su oni koji u 14 dana imaju manje od 50 aktivnih slučajeva a udio pozitivnih testova četiri posto ili više, oni koji u 14 dana imaju više od 50,a. manje od 75 aktivnih slučajeva i čiji je udio pozitivnih testova jedan posto ili manji, kao i oni koji u 14 dana imaju između 75 i 200 aktivnih slučajeva te čiji je udio pozitivnih testova manji od četiri posto.

Crveni su oni dijelovi u kojima je ukupni broj aktivnih slučajeva u roku od 14 dana između 75 i 200 a udio pozitivnih testova četiri posto ili manji kao i oni čiji je ukupni broj slučajeva u 14 dana manji od 200, ali veći od 500. Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojke se prate u odnosu na 100.000 stanovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...