HZJZ objavio detaljne upute za škole; Evo kada učenici moraju nositi maske

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su ažurirane upute za suzbijanje epidemije covida-19 u školama.

Kad je obvezna maska?
U ažuriranim uputama navodi se u kojim su situacijama obvezne zaštitne maske:

– za učenike od 5. razreda osnovnih škola nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

– za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 2 metra.

– za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

– za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

 

Lokalni stožeri ne mogu odlučiti da se nosi maska

Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku, navodi se u uputama.

Raspored sjedenja u učionicama nužno je organizirati na način da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

 

Kad nisu potrebne maske?

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, navodi se u uputama.

Podsjetimo, ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je u petak o modelima organizacije nastave po županijama te o broju covid pozitivnih u školama po svim županijama, osim Šibensko-kninske i Istarske županije jer ministarstvu nisu dostavile podatke.

Kako će se nastava odvijati u pojedinim županijama, možete pogledati OVDJE. Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je predstavio nove mjere koje možete pogledati OVDJE. EU digitalna covid potvrda za državne i javne službe, uključujući i škole, bit će obvezna od 15. studenog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...