Ivica Arbanas odlikovan za junački čin u Domovinskom ratu, Zadranin za kojeg malo tko zna da je bio prvi zapovjednik Vukovara

Povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je odluku o dodjeli odlikovanja braniteljima Vukovara, koja će se uručiti naknadno. Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu posmrtno su odlikovani Zvonimir Bračić, Ivan Brdar i Velimir Đerek.

Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su nestali branitelj Robert Alvir, Ivica Arbanas, Sanja Arbanas, Ivica Banožić, posmrtno Stanislav Bartolović, Siniša Cvijan, Dražen Čović, posmrtno Željko Delić, Dražen Đurović, Jasna Edl-Špiljar, posmrtno Anto Gašić, Petar Gojun, Zdenko Horvat, Marin Ivanković, Ivica Jakovljević, Siniša Jakševac, posmrtno Stjepan Katić, Zlatko Kovačić, Damir Kršić, Ilija Martić, Darko Mihaljević, Zoran Milas, Suzana Pejnović, Tomislav Plavšić i posmrtno Nenad Sinković.

Velik broj branitelja odlikovan je i Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu te Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu.

Napomenimo, umirovljeni pukovnik Ivica Arbanas iz Zadra, tijekom ratnih aktivnosti bio je pripadnik 1. gardijske brigade – Tigrova, a krajem lipnja 1991. dolazi u Vukovar, gdje od 1. srpnja 1991. postaje zapovjednik silosa „Đergaj”.

Nadalje, 15. kolovoza iste godine po zapovjedi tadašnjeg ministra obrane preuzima dužnost zapovjednika 4. bojne 3. gardijske brigade ZNG-a, kao i dužnost zapovjednika obrane grada Vukovara. Obranu Vukovara, odlukom tadašnjeg povjerenika Vlade RH za Vukovar Marina Vidića Bilog, predaje 2. rujna Mili Dedakoviću Jastrebu.

No, u Vukovaru kao zapovjednik gardijske bojne ostaje do njegovog pada, a ratni put nastavlja u postrojbama HV-a tijekom svih ratnih djelovanja. Odlukom predsjednika RH umirovljen je 30. studenog 1999. u činu pukovnika. Stigao je u Vukovar prije početka borbi. Malo je poznato da je Arbanas bio prvi zapovjednik Vukovara.

Za vrijeme njegova zapovijedanja uništeni su prvi avioni i tenkovi JNA. Kada je vidio da neprijatelj zauzima Vukovar krenuo je sa svojom postrojbom u proboj. Svih 38 su se spasili. Nakon probijanja iz Vukovara Arbanas je nastavio svoj ratni put.

U rat je krenuo s 23 godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...