Izložba fotografija koje reinterpretiraju vrijeme kada je nastala sfinga te legende vezane uz nju

Grad Zadar i Arheološki muzej Zadar pozivaju na otvorenje izložbe fotografija pod nazivom ‘Sfingina sjećanja’ autora Aleksandra Bonačića.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 12. studenog, s početkom u 12 sati u crkvi sv. Donata.

Grad Zadar u povodu obilježavanja Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana, a u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar priređuje izložbu kojom se kroz fotografski ciklus reinterpretira vrijeme kada je nastala zadarska sfinga te legende vezane uz nju.

Najpoznatija ostavština zadarskog konzervatora i umjetnika Giovannija Smiricha danas je sasvim sigurno skulptura sfinge, koja unatoč tome nije zasebno analizirana kao umjetničko djelo. Ostala je postrani povijesno-umjetničkog diskursa iako predstavlja iznimno kvalitetan i rijedak primjer u svom žanru. Oduvijek se ovoj skulpturi pristupa kao zagonetki, a Bonačić se ovoj praksi priključuje kroz fotografsku refleksiju o sfinginim sjećanjima.

Zanimljiva okolnost ove izložbe je što se postavlja o skoroj 180. obljetnici Smirichevog rođenja (1842. – 2022.),  a postavljena je upravo u crkvi sv. Donata, mjestu gdje je on sam postavio temelje muzejske djelatnosti u Zadru.

Izložba je financirana kroz projekt RECOLOR kojeg provodi Grad Zadar, a biti će otvorena do 21. studenoga 2021.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...