Kći Tomislava Ivčića: “Tata je otišao u 40. godini. Ali danas znam da je napravio sve”

Zamišljam sad svog oca, dok mu prilazim i govorim:

‘Tata, znaš li da su te u Zadru proglasili počasnim građaninom?’. Znate što bi mi odgovorio? ‘Pa kud prije. Ako ste me se mislili riješiti, teško. Čut ćete vi još Tomislava Ivčića, rekla je za 24 sata Kristina Ivčić Brajković (38), mlađa kći našeg neprežaljenog pokojnoga glazbenika Tomislava Ivčića.

Dodjelom priznanja najzaslužnijim Zadranima i organizacijama, u srijedu je svečano obilježen Dan grada Zadra i Blagdan sv. Krševana.

– Još 1998. godine gospodin Višeslav Dokoza rekao je da će predložiti našeg tatu za počasnoga građanina Zadra, i evo to se dogodilo. Ovo priznanje nam je tim vrednije jer su prije našeg tate samo trojica Hrvata dobila ovu počast, a to su bili pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, general Ante Gotovina i Luka Modrić – rekla je Izabela Ivčić Vrtar (41), najstarije dijete danas pokojnog Tomislava i njegove supruge Slavice.

– Njemu pjesma nikad nije bila samo pjesma, Zadrani su to uvijek osjećali. Drugi se drže one ‘nikad nikad kasno’, njemu je bilo ‘nikad nije rano’. Tata je otišao u 40. godini. Ali danas znam da je napravio sve – rekla je, u ime svih nagrađenih, Kristina, koja je sa sestrom Izabelom primila nagradu u ime pokojnog oca.

– Prije desetak dana saznali smo da će tata posthumno dobiti ovo priznanje. Program se iz Gradske lože prenosio preko videozida na Narodnom trgu, gdje se okupilo jako puno ljudi. Mladi pjevači pjevali su tatine pjesme a capella, Jure Brkljača je otpjevao ‘Kalelargu’ i ‘Tamo gdje sam rođen’, uz pratnju Zadarskog komornog kvarteta i sve je bilo vrlo svečano, a za nas, kao i za sve Zadrane, vrlo emotivno. Kasnije, u razgovoru s mnogim Zadranima, shvatila sam da su svi to prihvatili s oduševljenjem i opet nam dali do znanja da im je naš tata i danas, nakon toliko godina, i dalje u srcima. Obožavao je svoj rodni grad, ispjevao mu mnoge pjesme i podario pjesmu ‘Kalelarga’ koja će, nadam se, ostati zauvijek – rekla je za 24 sata Izabela Ivčić Vrtar.

Tomislav Ivčić je rođen u Zadru 6. siječnja 1953. godine. Već u ranoj mladosti postao je jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora s bogatim glazbenim opusom. U Zagreb je stigao kao srednjoškolac, ovdje upoznao buduću suprugu Slavicu, s kojom se vjenčao 1979. Dobili su troje djece – Izabelu, Kristinu i Ivana. Na početku Domovinskog rata skladao je pjesmu “Stop the War in Croatia”, koja je obišla svijet. Poginuo je u prometnoj nesreći 4. ožujka 1993. godine, a iza sebe je ostavio desetke evergreena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...