Koje je najčešće ime vaše generacije? Otkrit će vam ova genijalna karta Hrvatske!

Softverska tvrtka Mireo prije nekoliko mjeseci kreirala je zanimljivu kartu Hrvatske koja pokazuje koja su najčešća imena, ovisno o godinama i spolu. Osim toga pokazuje u različitim bojama koje se ime najčešće davalo djeci u Dalmaciji, Slavoniji, Istri… i ostalim dijelovima Lijepe Naše, prenosi Večernji.

Tako se djevojčicama devedesetih i 2000-ih najviše davalo ime Lucija, a odmah slijedi Lana, nešto je rjeđe Ana i Petra. U tridesetima i četrdesetima trenutačno ima najviše Ivana – i to u svim županijama.

Šezdesetih godina su popularna imena, osim Ivana, bila još i Sandra, Snježana, Mirjana, Sanja, Danijela, ali i Marija. Vrlo je vjerojatno da su se tada djevojčice nazivale po baki jer je u svim starijim generacijama upravo to ime bilo najpopularnije u gotovo svim dijelovima Hrvatske.

Kod dječaka rođenih prije 10 i 20 godina najpopularnija su dva imena u cijeloj Hrvatskoj, a to su Luka i Ivan. Oni nešto stariji, koji su sada u tridesetima i četrdesetima, također većinom nose ime Ivan, a tu i tamo nađe se koji Matija, Marko i Nikola.

Drukčija priča bila je kada su se rodili njihovi očevi i djedovi. Šezdesetih je bilo jako puno Igora u Istri, Ivica u Primorju i Lici, a u Dalmaciji dječaka s imenom Ante.

U Slavoniji, Zagorju i Međimurju davala su se imena Mario, Tomislav, Damir i nešto rjeđe Željko.

Cijelu kartu možete pogledati na linku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...