Krešimir Butić dobio je ime po virtuozu košarke Ćosiću: “Bit ću navijač KK Zadar do kraja života, i u dobru i u zlu”

Povodom 73. rođendana zadarskoga, hrvatskoga i svjetskog velikana košarke Krešimira Ćosića, ispred ulaza u pomoćnu dvoranu 4 ŠC Višnjik, upriličena je prigodna izložba koju je organizirao Krešimir Butić (45), voditelj “Muzeja zadarske košarke”, koji je ime dobio po pokojnom Kreši, strastveni ljubitelj loptanja pod obručima Butić živi košarku 24 sata na dan.

Krešo, što za tebe znači ova izložba?

– Krešo Ćosić nam je kao igrač i čovjek puno značio, on je nažalost pokojni, ali uvijek će živjeti u nama, pogotovo u ovim nekim negativnim vremenima, također sam mišljenja kako će i ova izložba svima nama dati neku pozitivnu, vedriju sliku, izložba će trajati do 26. prosinca.

Košarka ti je u krvi, lud si za njom?

– Ja sam vam cijelog  života zatražen tom košarkom, čitava moja obitelj je veliki ljubitelj zadarske košarke, moj brat Marko mi je dao i ime po pokojnom Kreši. Marko, poznatiji kao Bute, je cijeli život bio na košarkaškim utakmicama, na legendarnoj istočnoj tribini Jazina, ja uz njega i uz cijelu tu garnituru starih navijača KK Zadar. Moj otac je također bio usko povezan s košarkom, moje dvorište i moj kvart su bili u blizini dvorane Jazine, tako da mi je jednostavno košarka, u neku ruku, od rođenja moj životni put.

Organizator si ove današnje izložbe, kako si uspio skupiti sve te Krešine dresove, slike i drugo?

– Ovo je jedan moj mali, skroman obol velikanu Ćosiću, to je najmanje što sam mogao pružiti, sve me ovo čini sretnim i ispunjava mi dušu u potpunosti, nadam se kako će svi posjetitelji izložbe isto tako biti zadovoljni. Skupljao sam sve te Krešine dresove i ostale stvari, nema odakle nisam, od Europe, Amerike, pa i iz ostalih kontinenata, počeo sam arhivirati sve te slike i dresove još 2015. godine. Nema s kim sve nisam kontaktirao, sav taj posao je bio izuzetno zahtjevan, ali moja energija je bila još jača! Ne znam da li još postoje nekakve slike, ili nešto drugo o Kreši, ali ako postoji, potrudit ću se s vremenom i to prikupiti.

Veliki si navijač KK Zadra, srce ti kuca za plavo-bijelu boju, u to smo uvjereni?

– Ma ja ću vam do kraja mog života biti navijač KK Zadar, i u dobru i u zlu, nekad sam na tribini ove dvorane koja nosi Krešino ime, a nekad sam uz Tv ekran, prateći tako utakmice košarkaša Zadra. Poručujem svim navijačima Zadra da budu strpljivi, ako ćemo se malo vratiti u povijest, uvijek su naš voljeni klub pratili problemi s financijama, bilo je i bit će dobrih i loših trenutaka. Svima nama neka inspiracija bude upravo Krešimir Ćosić. Taj dobri čovjek je bezbroj puta napuštao Zadar pod raznim okolnostima, ali je uvijek zadnja bila ona njegova poznata izreka “zovu Lakersi, ali zove i Zadar”. Svim zadarskim navijačima Zadar je iznad svega!

Pino Giergia je još jedna legenda KK Zadar?

– Sigurno, koristim i ovu prigodu da mu i u ime facebook stranice “Muzej zadarske košarke” i u moje osobno ime, još jednom čestitam  84.-i  rođendan, neka Pina zdravlje što duže posluži, i sreća, on je još jedan velikan zadarske košarke.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...