“KVARTipo” Građani poslali 771 prijedlog, evo koji mjesni odbori su prijavili najviše komunalnih akcija

Građanke i građani Zadra poslali su ukupno 771 prijedlog malih komunalnih akcija u sklopu projekta „KVARTipo!“. Radi se o inicijativi koju je Grad Zadar prvi put pokrenuo ove godine, a koja izravno uključuje stanovništvo u kreiranje gradskog proračuna na način da sami prvo predlože, a onda i izaberu prioritete za svoje kvartove. Ukupan budžet cjelokupnog projekta iznosi četiri milijuna kuna, a za mjesne odbore na raspolaganju je od 300.000 kn za najveće pa do 30.000 kn za najmanje mjesne odbore.

Dva tjedna tijekom listopada trajalo je zaprimanje prijedloga građana. U tom razdoblju, čak 511 ideja prijavljeno je putem online obrasca, 116 e-mailom, 128 prikupljeno je kroz kutiju na ulazu u Gradsku upravu ili je dostavljeno poštom, a ostali prijedlozi pristigli su putem platforme eZadrani. U odnosu na ukupan broj prijedloga, odličan je podatak da je tek 28 prijedloga nepotpuno zbog čega nažalost ne konkuriraju za financiranje.

„Prezadovoljni smo odazivom građana u prvoj godini. Pokazali su da se žele uključiti, da žele unaprijediti svoju svakodnevicu, urediti svoje kvartove i mista. Što je jednako važno, da žele sami birati kako se javni novac troši. To i je glavni smisao ove demokratske prakse koju uvodimo među prvima u Hrvatskoj. Gradske službe već rade na financijskoj i tehničkoj procjeni zaprimljenih prijedloga. Svi prijedlozi koji su pristigli, čak i oni koji se ne uklapaju u ovaj projekt, bit će predstavljeni na javnim tribinama po mjesnim odborima u prosincu ove i siječnju sljedeće godine. Hvala svima koji su poslali prijedloge, ali moram naglasiti da je jako važno da dođu na tribine, poslušaju koji su sve prijedlozi došli i daju glas za one koje smatraju prioritetima“, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Na internetskoj stranici Grada Zadra i društvenim mrežama projekta uskoro će biti objavljeni termini javnih tribina po mjesnim odborima. Na tribinama će sudjelovati predstavnici Grada koji će prezentirati projekte, odgovoriti na pitanja građana te će koordinirati proces glasovanja. Na tribine su dobro došli svi stanovnici pojedinog mjesnog odbora, ne samo oni koji su slali prijedloge.

Na dosadašnju provedbu projekta osvrnuo se i Ante Ćurković, pročelnik upravnog odjela koji koordinira provedbom projekta: „S obzirom na to da se radi o projektu koji se po prvi put provodi ove godine, uistinu smo zadovoljni s odazivom i reakcijom građana. Analizom pristiglih prijedloga već sad možemo reći da su mjesni odbori s najviše prijedloga Bili Brig i Brodarica, što ne čudi s obzirom na broj stanovnika, a veseli nas i podatak da su se aktivirali građani svih 37 mjesnih odbora. Građani su zainteresirani za različite komunalne intervencije, u najvećoj mjeri za uređenje izgrađenih nerazvrstanih cesta (kolnika, parkirališta, nogostupa), dječjih i sportskih igrališta te zamjenu ili postavljanje uređaja javne rasvjete. Pozivamo sve građane da i dalje aktivno sudjeluju i prate novosti projekta KVARTipo!“

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...