Lukić protiv uvođenja eura: “Već sada osjetimo rast cijena osnovnih potrepština, a plaće neće ići gore, to je zabluda”

Hrvatski suverenisti izvijestili su u ponedjeljak da su prikupili više od 300.000 potpisa za referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”.

Točnu brojku objavit će u toku tjedna. Za raspisivanje referenduma čiji je cilj spriječiti uvođenje eura potrebno je prikupiti 368.867 pravovaljanih potpisa.

Sjetimo, Hrvatska ulazi u završnu fazu uvođenja jedinstvene valute država članica EU-a, kada bi euro trebao zamijeniti kunu i postati službena valuta početkom 2023. godine.

Među protivnicima uvođenja eura koji strahuju od povećanja cijena svakodnevnih potrepština i dodatnog pada standarda građana je i Mate Lukić, gradski vijećnik i predsjednik Županijskog odbora HSP-a.

Pregled cijena odabrane robe i usluga iz susjedne nam Slovenije, pokazuje da je od uvođenja zajedničke valute šalica kave u kafiću porasla za 48 posto, pivo za 42 posto, a frizerske usluge za 29 posto.

Monetarnog suvereniteta do danas se nisu željele odreći Danska, Švedska, Mađarska, Češka i Poljska.

Zadranin s desne opozicije koja priželjkuje referendum o uvođenju eura, kazuje nam da su priče o povećanju plaća uvođenjem eura čista zabluda.

Vidjeli smo nedavno da je i Češka odbila euro, slično razmišljaju Mađarska i Poljska. Njemački instituti tvrde da je euro njihova najveća greška pa si postavljamo pitanje gdje se mi zalijećemo kao jedna od najnerazvijenijih članica EU? HSP Zadarske županije podržava inicijativu jer naši pravni i ekonomski stručnjaci smatraju kako Hrvatska nije spremna na ovaj korak, jer će euro dodatno pogoditi naš već narušeni standard. Ulazak u eurozonu nije obveza članica Europske unije, te se može odgoditi za neka bolja ekonomska vremena. Plaće neće rasti, to je zabluda. Svjedoci smo rastu cijena osnovnih potrepština na dnevnoj bazi, kada se uvede euro to se neće smjeti događati, pa posljedice trpimo već sada. Pravo Vlade je da uvede euro na silu bez referenduma, a naše pravo je da ih pokušamo prisiliti da barem pitaju građane što misle o tome na referendumu, kazuje nam Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...