OBAVEZAN TEST Hoće li djeca sutra ostati pred školom?; “Odluku nećemo moći provesti odmah…”

U utorak bi svi djelatnici  škola morali imati COVID potvrdu prilikom ulaska ili pak negativan nalaz testa. Ministarstvo znanosti je još u petak svim školama poslalo dopis s detaljima, u kojem se, među ostalim, kaže da zaposlenici bez COVID potvrde koji odbiju testiranje neće moći na radno mjesto.

Međutim, Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, koja je i sama ravnateljica osnovne škole u Novskoj, kaže da to neće moći provesti odmah.

“Mi smo još uvijek u pregovorima s ljekarnom jer u manjim mjestima nemamo laboratorije za testiranje. Ljekarnama Komora još uvijek nije pojasnila sve detalje oko testiranja. A ja danas još ne smijem tražiti podatke od djelatnika o tome tko ima COVID potvrdu, a tko se treba testirati, nego tek sutra. Stoga ćemo tek sutra sklopiti ugovore za testiranje”, kaže Mirosavljević za dnevnik.hr., dodajući da je slična situacija u svim drugim školama u manjim mjestima. U svakom slučaju sigurna je da sutra u osam ujutro neće svi imati testove i zbog toga na njima namjerava inzistirati tek od srijede.

Iako kaže da još nema ovlasti zahtijevati da zaposlenici već danas donesu potvrde, svima je poslala mailove da, tko želi, danas donese tu potvrdu, a slično su učinili i njeni kolege.

 

Čujem da se nešto organiziraju

Ipak, uvjerava  da nitko od djece neće sutra ostati pred školom zbog moguće situacije da njihov nastavnik ne može na posao jer odbija testiranje. Tu će djecu, kaže, u tom slučaju preuzeti netko od kolega. “Imamo i drugih učitelja pa ćemo organizirati zamjene. Nadam se da neće biti takvih situacija iako čujem da se nešto organiziraju, vidjela sam i neke mailove. No, pokušavamo spuštati tenzije, biti medijatori između ljudi i uvjeriti ih da bar to sutra odrade”, kaže predsjednica udruge ravnatelja.

U Ministarstvu su također uvjereni da nitko od učenika neće ostati pred školom.

“To se sigurno neće dogoditi, ravnatelji će se pobrinuti za to baš kao u bilo kojem slučaju kad netko ne dođe na posao. Imamo iskustva u sezoni gripe, u siječnju i veljači, kad se zna dogoditi da više učitelja izostane s posla. I tada se uvijek pronađe zamjena, tako će biti i ovaj put”, kaže nam Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

Pavičin je uvjeren da će broj onih koji bi mogli praviti probleme biti minimalan.

“Prema našoj evidenciji već je sada 74 posto djelatnika škola ili cijepljeno ili je preboljelo COVID, a uvjeren sam da će se većina ostalih testirati”, kaže Pavičin, koji ne vidi problem da se netko testira dvaput tjedno. Naime, prema odluci Stožera za ulazak (i) u školu potrebno se testirati najmanje dvaput tjedno iako rezultat antigenskog testa vrijedi 48 sati. “Ne može se time pokriti svih pet dana, nego je stvar samo u tome da se testiraju dvaput tjedno. Kako i kada će biti potrebno predočiti negativan nalaz ovisi o ravnateljima”, kaže Pavičin.

Tko plaća trošak?

Koplja se lome i oko toga kako će se plaćati trošak testiranja jer su u sindikatima uvjereni da će testiranje platiti zaposlenici, a trošak im tek refundirati škole, što u konačnici stoji i u dopisu Ministarstva. Pavičin, međutim, kaže da će testiranja plaćati škole, a Ministarstvo će im refundirati taj trošak.

“Školama koje nemaju fiskalnog kapaciteta možemo refundirati ta sredstva na tjednoj ili dvotjednoj bazi”, kaže Pavičin.

Željka Stipića, predsjednika sindikata Preporod, ipak brine činjenica da bi učenici mogli sutra ostati bez nastave.

“To se može dogoditi, već 15 dana upozoravamo na to, naročito u strukovnim školama gdje djeca često ovise o jednom nastavniku”, kaže Stipić.

Njegov sindikat nije zauzeo stav, pa tako svom članstvu ne želi preporučiti cijepljenje ili testiranje niti ih od toga odgovarati.

“Mi moramo štititi svoje članove, bez obzira jesu li cijepljeni ili nisu. Naše članstvo je podijeljeno i ne možemo stati na stranu jednih, jer bi to značilo da smo protiv drugih. Moj osobni stav je irelevantan jer sve članove moramo zaštititi, naročito u zemlji u kojoj se Ustavni sud još nije očitovao je li to u skladu s Ustavom, a nije se poveo još nijedan radnički spor”, kaže nam Stipić.

Ništa od prosvjeda

Stoga su svojim članovima dali jasne upute za slučaj da ih se ne pusti na radno mjesto ukoliko nemaju potvrdu ili test. Takvi će morati popuniti službenu bilješku koja je osnova za budući sudski spor. Nakon toga idu kući, a na posao trebaju pokušati doći svakog dana dok ne dobiju otkaz. Tad uskače sindikat koji će tražiti preispitivanje takve odluke na Školskom odboru. Kad se i to iscrpi sastavit će se tužba, a sve troškove će snositi sindikat.

Iako postoji određeni broj nezadovoljnih zaposlenika škola, Stipić kaže da zasad neće ići u prosvjede. “Prije tjedan dana napravili smo anketu koju je popunilo gotovo tri tisuće naših članova. Svega se desetak posto njih izjasnilo za prosvjed pa smo procijenili da je premali odaziv da se ide u organizaciju prosvjeda”, kaže Stipić, no dodaje da će vidjeti kako će se razvijati situacija u narednim danima. Pa će u slučaju potrebe i anketu ponoviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...