Objavljena zapanjujuća brojka; Korona nas je dosad koštala više od 40 milijardi kuna

Ministar financija Zdravko Marić danas je iznio podatak da je ukupan trošak covida samo za državni proračun “u nepune dvije godine prešao znamenku od 40 milijardi kuna”, no poručio je i da je efekt covida, bez obzira na to koliko jak, bio jednokratan.

Najveći dio troška odnosi se na mjere za očuvanje radnih mjesta, izravne i neizravne, a to su porezi, doprinosi, sve što je država preuzimala na svoja leđa, rekao je Marić koji je saboru predstavio rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna.

Rebalansom se ukupni prihodi proračuna povećavaju se za 3.3 milijarde kuna, na 153.6 milijardi kuna, a rashodi za 6 milijardi na 173.3 milijardi kuna. Očekuje se da će državni proračun bilježiti manjak od 19.7 milijardi kuna ili 4.7 posto BDP-a, dok će manjak opće države biti 18.9 milijardi kuna ili 4.5 posto BDP-a.

Ministar je ponovio da su revidirane procjene rasta BDP-a za ovu godinu s prvotno planiranih 5.2 posto na oko devet posto.

Kad gledamo sve sastavnice BDP-a, izuzev investicija i to u segmentu privatnih, na svim kategorijama imamo značajno povećanje, naglasio je ministar i istaknuo da će, što se tiče investicija, u godinama koje slijede, one biti glavni pokretači ukupnog gospodarskog rasta.

Marić je iznio i procjenu kretanja cijena, odnosno inflacije. Bez obzira na zadnjih par mjeseci i ubrzanu, vidljivu inflaciju, naša procjena za ovu godinu je 2.4 posto za prosječnu godišnju inflaciju, naveo je.

Naglasio je i kako se planira smanjenje javnog duga u BDP-u na 83.1 posto.

“Iako revidiramo deficit sa 3.8 na 4.5 posto, ove godine očekujemo, s obzirom na puno veću stopu rasta u odnosu na očekivanja, ponovno smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u na 83.1 posto”, kazao je.

Podsjetio je kako je četiri godine za redom javni dug smanjivan “kumulativno gotovo 12 postotnih bodova BDP-a”.

Pandemija i dijelom potres, jednokratno su udio javnog duga u BDP-u podignuli na 87.3 posto i jednokratno izbrisali sav efekt te četiri godine, kazao je Marić i naglasio kako bi, da se u te četiri godine nije činilo što se činilo, naš javni dug prešao sto posto BDP-a.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...