Otkako smo u tamnocrvenom na korona karti, strani gosti u Zadru ostvarili preko 10 tisuća noćenja

Na danas objavljenoj korona karti cijela Hrvatska ostala je tamnocrvena. Ovaj neslavni status dobili smo prošlog četvrtka. 28. listopada.

Do tog datuma jedino su Zagreb i Panonska Hrvatska bili označeni najalarmantnijom bojom Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti , a ostatak Hrvatske u “gorio je u crvenom”.

Tope se tako nade u uspješnu postsezonu kao nastavak izvrsne turističke priče ovoga ljeta u kojoj smo ostvarili nenadanih 70 posto prometa u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Naime, tamnocrvenom bojom na karti označavaju se zemlje u kojima je 14-dnevna incidencija veća od 500 na 100.000 stanovnika, a udio pozitivnih među svim testiranima prelazi četiri posto.

Hrvatska je u četvrtak, osim potvrde neslavnog statusa, zabilježila i najveći broj novozaraženih otkako je počela pandemija, njih 6310. Ove okolnosti ne stvaraju sigurno okruženje za potencijalne goste.

Koliko su u praski visoke brojke zaraženih, korona karta i slaba procijepljenost utjecali na posjet stranih državljana našem gradu, provjerili smo u Turističkoj zajednici Zadra.

Zanimao nas je period od zadnjih tjedan dana, otkako je uz Irsku, Sloveniju, Rumunjsku, Bugarsku i veći dio Grčke, Hrvatska proglašena najrizičnijim područjem Europe.

“U razdoblju od 28. listopada do 3. studenog naše područje posjetilo je ukupno 7.274 turista. Prema aktualnim podacima sustava eVisitor bilježi se 2.485 stranih dolazaka i 10.435 noćenja stranih gostiju, dok domaći gosti bilježe 2.679 dolazaka i 6.245 noćenja. Najveći broj dolazaka bilježe domaći gosti, dok prema podacima stranih tržišta najveći broj bilježe Slovenci (611 dolazaka), Austrijanci (482 dolaska), Nijemci (398 dolazaka), Francuzi (199 dolazaka), Mađari (100 dolazaka) i Talijani (99 dolazaka), odgovaraju nam.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...