Pet krovnih liječničkih organizacija pisalo Vladi i Stožeru: “Hitno uvedite ovih 6 mjera”

Zbog alarmantne situacije sa širenjem korona virusa pet velikih liječničkih organizacija od Vlade i Stožera traži hitno uvođenje strogih mjera.

Iza zahtjeva stoje Hrvatska liječnička komora, Liječnički zbor, Liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM.

“Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje covid, ali i ne-covid bolesnika, pet liječničkih organizacija, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM od Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite zatražili su žurno donošenje sljedećih mjera: uvođenje obveznih covid-potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obveznih covid-potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…), ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid-potvrde (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna), produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna), odnosno nastavak održavanja razredne nastave po modelu A, postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama, organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati”.

“Ciljevi koje pet liječničkih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sustava i sprječavanje njegova kolapsa. Naime, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od covida, kao niti drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti”, pišu.

“Stoga pet vodećih liječničkih organizacija zaključuje: uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima”, stoji na kraju dopisa.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...