Proizvođači počinju raditi na cjepivu za omikron: “Ako zatreba brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja”

BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson rade na cjepivima koje bi specifično ciljala omikron, ako se pokaže da postojeća nisu učinkovita protiv te nove varijante koronavirusa, objavile su te tvrtke u ponedjeljak.

Pojava nove varijante pokrenula je globalni odgovor, jer u strahu da bi se mogla brže širiti čak i među cijepljenima vlade uvode zabrane putovanja i druge mjere, prenose agencije.

BioNTech je objavio da je počeo raditi na cjepivu za omikron zajedno s partnerom Pfizerom. Johnson & Johnson također analizira učinkovitost svoga cjepiva protiv omikrona, istovremeno radeći na specifičnom cjepivu za tu varijantu.

“Počeli smo raditi na osmišljavanju i razvoju novoga cjepiva za omikron i ako zatreba brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja”, rekao je Mathai Mammen, direktor razvoja u toj farmaceutskoj kompaniji.

Moderni će možda trebati mjeseci da počne isporučivati cjepivo koje djeluje protiv varijante omikron, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel za CNBC, dok je Rusija uvjerena da je njezino cjepivo Sputnjik V učinkovito protiv nove varijante, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza.

Bancel je u intervjuu za CNBC rekao da zasad nije poznata učinkovitost cjepiva protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za otprilike dva tjedna.

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju cjepiva novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće ‘booster’ doze i proučava verzije cjepiva za zaštitu od više varijanti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...