Renata Sabljar Dračevac: “40 posto bolesnika još ni ne zna da ima šećernu bolest”

Zadarska liječnica, inače predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac uputila je pismo Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga u povodu obilježavanja Svjetskoga dana šećerne bolesti koja se prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije obilježava 14. studenoga, a s ciljem podizanja globalne svijesti o dijabetesu te ukazivanja na mogućnosti njegove prevencije i liječenja.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je: „Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću – ako ne sada, kada?“

Sabljar Dračevac poručuje da je s obzirom na pandemijske razmjere šećerne bolesti te činjenicu da više od 40 posto bolesnika još ni ne zna da ima bolest, važno što češće podizati svijest naših sugrađanki i sugrađana da od šećerne bolesti može oboljeti svatko.

Posebno naglašava da se prevencijom, ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem povećava kvaliteta života bolesnika, produžuje život oboljelih i smanjuje nastajanje komplikacija šećerne bolesti na čije se liječenje troši 88 posto svih sredstava za liječenje dijabetesa, koja iznose 19,8 posto od ukupnog iznosa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...