Sali s preko 67 posto cijepljenih u društvu europskih prvaka, najmanji odaziv je u Bibinjama

Iako je u Hrvatskoj četvrti val zaraze u punom naletu, među građanima i dalje vlada visoka razina kolebljivosti po pitanju zaštite primjenom cjepiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljnu kartu koja prikazuje stopu procijepljenosti po županijama, gradovima i općinama. Izračun je rađen na temelju zadnje dostupnih podataka iz baze od 12. listopada 2021. godine.

U gradu Zadru s jednom dozom cijepljeno je 29.602 stanovnika, odnosno 39.14 posto, a s dvije doze njih 26.788, točnije 35.42 posto žitelja.

Najmanje povjerenja u cjepivo, pokazuju podaci, imaju stanovnici Bibinja. Tamo je s obje doze cijepljeno 872 ljudi ili 20.76 posto. Slijede mještani Stankovaca. Tamo je s dvije doze cijepljeno 24.84 posto stanovnika, odnosno njih 456.

Procijepljenost ispod 30 posto imaju i općine Polača, Pakoštane, Poličnik, Tkon, Sukošan, Obrovac, Škabrnja, Galovac i Sv. Filip i Jakov.

S druge strane, neke su općine Zadarske županije postigle izvrsnu imunizaciju lokalnog stanovništva i postotak cijepljenog stanovništva nadmašuje i onaj na nacionalnoj razini. Na dan analize u Hrvatskoj je s obje doze cijepljeno 40,18 posto ljudi.

Tako se primjerice u Preku cijepilo 50.49 posto, a u Kukljici 54.44 posto mještana.

Apsolutni rekorder su Sali na Dugom otoku čiji postotak se može usporediti sa stopom procijepljenosti najrazvijenijih europskih zemalja. Tamo je obje doze primilo čak 64.3 posto stanovnika, a jednu 67.21 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...