ŠKABRNJA Butković: “Počinitelji se moraju privesti pravdi”, Miljanić: “Bojim se da ću umrijeti, a da neću doživjeti pravdu”

Obilježavanje 30. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u četvrtak okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenog 1991.

Nešto iza 10 sati krenula je Kolona sjećanja – mimohod do Spomen obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položili predstavnici izaslanstva.

U izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske su ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora je potpredsjednik Sabora Ante Sanader, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost.

Došao sam odati počast onima koji su dali živote i koji su stradali. Važno je biti tu, kazao je kratko Beroš okupljenim novinarima, dok je ministar Butković javno pozvao institucije Republike Hrvatske da kazne zločince.

Svake godine sam ovdje, emotivno sam i vezan za ovaj kraj budući da porijeklom potječem odavde, ali neovisno o tome, osjećam kao i svi oni koji su danas ovdje i ponos i zahvalu svim ljudima koji su ovdje proživjeli to što su proživjeli… Prošlo je 30 godina, vrijeme brzo prolazi, ali rane ne zacjeljuju. Nadam se da ćemo svi zajedno u izgradnji bolje Hrvatske napraviti da živimo bolje, ali i da se ovo više nikada ne ponovi. Hvala svima što su došli u ovim epidemiološkim uvjetima, vidim dosta ljudi i to je zaista lijepo, mi ćemo se danas s ponosom prisjetiti i odati počast žrtvama u Škabrnji. Vjerujem da će tužiteljstvo i oni koji su odgovorni u institucijama u Hrvatskoj, napraviti sve da se oni koji su napravili ovaj strašan masakr privedu pravdi. Tu nema alternative, tako da vjerujem da institucije u Hrvatskoj za koje su branitelji ginuli, za koje svi vjerujemo da funkcioniraju, učiniti sve da odgovorni odgovaraju za ovaj zločin, rekao je Butković.

Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje izjavio je kako se boji da će umrijeti, a da neće doživjeti pravdu.

Ne mogu nam zamagljivati oči s nekim beznačajnim ljudima, a da se ne dira vrh JNA. To me boli i svake godine me sve više boli. Ne znam hoću li imati snage iduće godine doći. Došlo je danas tisuće ljudi. Nismo osvajali tuđi teritorij. Danas kada gledam, vrh države nas ne uvažava. Da nije bilo Mirka Norca Škabrnja bi pala odmah, izjavio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...