STARA FINTA Prevarena 68-godišnjakinja, lažni policajac tražio da digne novac s banke

Jučer je policija zaprimila prijavu od 68-godišnjakinje kako ju je tijekom dana nazvao muškarac koji se lažno predstavio kao policijski službenik te je naveo da ode u banku i podigne novac, nakon čega je novac predala nepoznatoj muškoj osobi.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a Policijska uprava zadarska ponovno poziva građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

Iz zadarske policije napominju kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka.

Članove obitelji savjetuju da o opasnostima koje vrebaju upoznaju svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja, te najčešće postanu žrtve raznih prijevara.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

·         ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
·         ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
·         nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
·         zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
·         ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.
Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć.

Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...