U Europi odobren Pfizer za djecu od 5 do 11 godina, u Hrvatsku stiže 20. prosinca

Nakon američke agencije za hranu i lijekove i europska je odobrila cijepljenje Pfizerom djece od 5 godina.

”Kliničko ispitivanje provedeno je na oko 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja prethodno nisu imala simptome zaraze bolešću COVID-19. U tim kliničkim ispitivanjem, najčešće prijavljene nuspojave bile su slične onima koje su prijavile starije dobne skupine. Poput glavobolje, boli, vrućice, povišene tjelesne temperature, crvenila i otekline na mjestu primjene cjepiva”, rekla je za RTL Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a.

Pozitivno mišljenje Europske agencije za lijekove treba usvojiti Europska komisija.

”Cijepljenje će moći početi u Hrvatskoj kada stigne cjepivo, to je već 20.12., kada zaprimamo cjepivo za djecu. Imamo posebne bočice i nekakih razlika što se tiče skladištenja tog cjepiva, tako da će biti dosta izazovno”, izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kao i kod odraslih, djeca ga primaju u dvije doze u razmaku od tri tjedna.

U Hrvatskoj je do sad cijepljeno 5327 djece od 12 do 14 godina što je 5,3%. Onih od 15 do 19 godina je više od 50.000, odnosno 25,5 %. Ne očekuju odaziv kao prvih dana nakon odobrenja u Americi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...