U HNK Zadar stiže nagrađivana predstava “Gospođica Julija”, održat će se i prva ovosezonska “Kava s glumcima”

U utorak, 9. studenog s početkom u 20 sati u HNK Zadar gostuje nagrađena predstava GOSPOĐICA JULIJA u koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i u režiji Aide Bukvić.

Na isti dan u 12 sati u Maloj dvorani HNK Zadar održat će se prva ovosezonska “KAVA S GLUMCIMA” na kojoj će biti predstavljena knjiga Augusta Strindberga “Gospođica Julija” koju je po prvi put sa švedskog na hrvatski jezik preveo Mišo Grundler.  Na Kavi s glumcima sudjeluju: ravnatelj GK Joza Ivakić Vinkovci, Zdenko Rečić, glumci iz predstave: Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra B. Blašković uz voditeljicu susreta doc.dr.sc Anu Gospić Županović s odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Moderator susreta je Jadranka Svaguša , dramska producentica HNK Zadar.

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću.

Radnja se događa na imanju  švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

O predstavi:

August Strindberg: GOSPOĐICA JULIJA

Sa švedskog preveo: Mišo Grundler

 

Režija: Aida Bukvić

Dramaturgija: Marijana Fumić

Scenografija i kostimografija: Saša Došen

Skaladatelj: Igor Valeri

Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

 

Igraju:

Gospođica Julija – Matea Marušić

Jean, lakaj – Vladimir Tintor

Kristina, kuharica – Petra B.  Blašković

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...