U Zadru turneja “Dobra energija”, saznajte sve o troškovima i uvjetima ugradnje sunčane elektrane

Zelena energetska zadruga (ZEZ), u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provodi turneju Dobra energija, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima.

Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvaća 11 novih gradova, što uključuje i Zadar 16. studenog.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani gradova-domaćina turneje imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o solarnoj energiji.

“Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, istaknuli su iz Zelene energetske zadruge.

Kampanja je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te povećalo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 11 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

“S 0,5% električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, objasnili su iz Zelene energetske zadruge.

Zbog epidemiološke situacije, edukacija će se održati online, putem platforme ZOOM, 16. studenog (utorak) u 17 sati.

Pozivaju se svi Zadrani zainteresirani za sudjelovanje da se predbilježe putem prijavnog obrasca na poveznici: https://forms.gle/eSLS7ZVPdfazhxWH6. Svi prijavljeni putem digitalnog obrasca zaprimit će poveznicu na ZOOM događaj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...