Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije ni ove godine ne može svečano obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila je rezoluciju kojom se 3. prosinac proglašava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca:

˝ s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu˝.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj na dan 09. rujan 2021. godine živi 586.153,00 osobe sa nekom vrstom invaliditeta, od toga njih 19.836,00 živi na području Zadarske županije i svi oni zaslužuju kvalitetan i ravnopravan suživot s ostatkom stanovništva. Od 1993. godine pa do danas napravljeni su pomaci u tom smjeru, ljudi su osvješteniji vezano za probleme osoba s invaliditetom, ali uvijek može i treba biti bolje što će Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar, kao jedni od predstavnika osoba s invaliditetom nastojati i činiti, a sugrađane pozivaju da činite isto. Svaka i mala pomoć osobi s invaliditetom čini korak više ka kvalitetnijem suživotu.

“Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar obilježava međunarodni dan invalida već punih 26. godina, a zadnjih jedanaest godina naša Udruga obilježava 3. prosinca okupljanjem i druženjem s članovima i dragim gostima na dostojanstven način u prostorima Arsenala.

Prošle godine, a nažalost i ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane COVID-om 19, nismo u mogućnosti organizirati svečano obilježavanje stoga ovim putem želimo svim našim članovima i osobama s invaliditetom općenito čestitati ovaj dan”, poručuju iz udruge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...