Cestitka_Uskrs

Zadarski kapetan Joško Skoblar spasio Kubance koji su danima plutali Meksičkim zaljevom na komadima drveta

Kapetan Joško Skoblar iz Zadra, zajedno sa svojom posadom, herojskim je činom sudjelovao u svetoj dužnosti svih pomoraca.

Naime, početkom studenog ove godine, tijekom plovidbe Meksičkim zaljevom, kapetan Skoblar i njegova posada spasili su dvojicu unesrećenih Kubanaca koji su danima plutali na moru, držeći se samo za plastične kanistre i komade drveta. Pravo je čudo da su uspjeli preživjeti.

Nevjerojatnu priču o spašavanju i preživljavanju nesretnih Kubanaca kapetan Skoblar ispričao je za portal pomorac. hr.

“Trenutno plovim na brodu Dakota Strength, [dužine 249 metara]. Radi se o tankeru za prijevoz sirove nafte nosivosti 115.000 MT, [koji je izgrađen 2007. godine].

Brod je bio na putu iz Philadelphije za Meksiko, gdje smo ukrcali trenutni teret.

Dana 01. studenog, na poziciji od 100 Nm sjevernoistočno od poluotoka Yucatan, u 09:30 sati po lokalnom vremenu, u moru su opažene osobe koje plutaju. U trenutku kad su ugledani, već su bili bočno od nas samo nekoliko stotina metara.

Takav objekt u moru iznimno je teško opaziti. Osobe su se držale samo za dva plastična kanistra i komade drveta, koje nije moguće detektirati radarom već samo vizualno. Mogu reći da je samo puka slučajnost da smo ih opazili.

Časnik straže me obavijestio i odmah sam sam se uputio na zapovjedni most, ali u trenutku dolaska meta bila izgubljena iz vidokruga. Posada je odmah alarmirana, označena je pozicija opažanja na elektronskoj karti te sam inicirao operaciju spašavanja. Počeo sam okretati brod, pripremljen je čamac za spašavanje i postavljena je dodatna straža na mostu. Tim za prvu pomoć bio je u pripravnosti.

Nakon nekih petnaest do dvadeset minuta, meta je napokon ponovno uočena i proslijedio sam prema unesrećenima. Iako je tim na brodici za spašavanje bio u pripravnosti, na koncu sam se uspio manevrom približiti unesrećenima na nekoliko desetaka metara. Dobacili smo im kolutove i privukli ih do brodske skale preko koje smo ih ukrcali na brod. Od trenutka kada su uočeni, za sat vremena bili su na našem brodu.

Unesrećeni su bili dvojica Kubanaca u prilično lošem stanju. Odmah smo ih prebacili u brodsku bolnicu, dali im tekućine, suhu odjeću i sve ostalo kako bi se osjećali bolje.

Prema njihovim izjavama, unesrećeni Kubanci krenuli su iz Kube za Cancun u Meksiku kada je njihov brod potopilo nevrijeme. Kasnije smo saznali da je na brodu u trenutku nesreće bilo osam osoba, no ostala šestorica nisu preživjeli.

Preživjela dva Kubanca u moru su proveli čak šest dana, nošeni Golfskom strujom koja je dosta topla u tom području. More je bilo na temperaturi od oko 28 stupnjeva Celzijevih te su unesrećeni Kubanci uspjeli preživjeti.

Kasnije sam uspostavio kontakt sa MRCC Meksiko (Maritime Rescue Coordination Centre) te sam dogovorio prihvat unesrećenih na patrolni brod meksičke Obalne straže Oceanica Vera Cruz. Unesrećeni su prebačeni na patrolni brod u 22:00 sata po lokalnom vremenu istog dana, nakon čega smo mi nastavili putovanje prema ukrcajnoj luci…

U trenutku kad su se iskrcali s našeg broda već su se dobro oporavili te su mogli samostalno hodati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...